Gemiddelde leeftijd honden en katten

Geplaatst op: 02-02-2017 door Sanne

De keuze voor een huisdier is niet zo maar een keuze. De komst van een hond of kat moet een goed doorgronde keuze zijn, want je gaat er natuurlijk vanuit dat je lang van jouw lieveling gaat genieten. Huisdieren kunnen redelijk oud worden, wat betekent dat je er in ieder geval een aantal jaren aan verbonden bent. Voordat je eraan begint is het goed om te weten hoe oud honden en katten gemiddeld ongeveer worden.

Als baasje is het belangrijk de gezondheid van jouw dier goed te waarborgen. Toch gebeuren er soms ook dingen waar je als eigenaar helemaal geen invloed op hebt. De leeftijd van een hond of kat is ook (in de meeste gevallen) niet te beïnvloeden. Natuurlijk spelen meerdere factoren zoals voeding, medische zorg, wel/geen erfelijke ziektes een rol bij de gezondheid van jouw dier.

Hoe oud wordt een hond gemiddeld?

Hoe oud een hond wordt ligt natuurlijk allereerst aan het ras, maar ook aan de opvoeding, medische achtergrond enzovoort. De oudste hond ter wereld was een kruising Beagle- Teckel en Terriërblorf. Hij is ruim 29 jaar oud geworden.

Over het algemeen geldt: kleine honden(rassen) worden gemiddeld een stukje ouder dan grote honden(rassen).

De populairste hond in Nederland is de Labrador. Deze vriendelijke gezinshond wordt gemiddeld 12,5 jaar oud. Het kleinste populairste hondenras, de Chihuahua worden al snel oud en gemiddeld ook nog een stuk ouder dan de Labrador. Lees je per ras goed in over de levensverwachting, maar ook over bijvoorbeeld erfelijke ziektes voordat je er een in huis neemt. Dan weet je in ieder geval waar je als baasje aan toe bent.

Hoe oud wordt een kat gemiddeld?

De levensverwachting van een kat, is net zoals bij een hond, afhankelijk van het ras en van andere omgevingsfactoren. De oudste kat werd maar liefst 38 jaar oud.

Gemiddeld worden katten ongeveer 14 jaar oud. Een kwart van de katten wordt ouder dan 17 jaar.

Er zijn wezenlijke verschillen tussen raskatten en ‘gewone’ katten en beide kennen ze andere risicofactoren. Een buitenkat loopt meer risico, terwijl een binnenkat altijd een warme plek en voldoende eten heeft. Als een fokker van een raskat onvoldoende let op erfelijke ziekten, kan dat bij raskatten leiden tot vroegtijdige ziekte.

Om je als baasje niet druk te hoeven maken over torenhoge rekeningen van de dierenarts kan je een hondenverzekering of kattenverzekering afsluiten. In ons overzicht vind je verschillende aanbieders.

Lees ook eens deze blogs:

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest