Kijk uit met de dodelijke kattenziekte FPV!

Geplaatst op: 10-04-2018 door Jasper

In het westen van ons land is begin dit jaar de zeer besmettelijke kattenziekte FPV geconstateerd bij een kat. Naast dat deze ziekte zeer besmettelijk is, is het een potentieel dodelijk ziekte voor de kat. Dat is toch schrikken, vandaar dat er besloten is om het nieuws toch naar buiten te brengen zodat katteneigenaren hier bewust van zijn. De kat die de besmetting heeft opgelopen is een negen maanden oude kitten. Hij had al langer vage darm- en maagklachten die maar niet over gingen. Inmiddels was hij al getest op alle standaard zaken, maar daar kwam niks naar voren. Totdat hij werd opgenomen en zijn bloed werd onderzocht. Daar bleek uit dat hij geen witte bloedcellen meer had. Daar kwam toen naar voren dat de kitten FPV had.

Symptomen FPV

Helaas kwam de hulp te laat voor de kitten. Zijn nieren en lever waren dusdanig aangetast dat er niks meer aan gedaan  kon worden. Hij is dus helaas ingeslapen. De kitten kwam veel buiten, en kan dus andere katten in de omgeving hebben besmet. Dat kunnen natuurlijk buitenkatten zijn, aan wie hij heeft gesnuffeld. Maar een binnenkat kan ook besmet raken, echt waar. Dat kan bijvoorbeeld omdat de ziekte via menselijk contact wordt overgebracht. Maar het kan ook worden overgebracht door zand dat onder je schoenen zit en dat in huis komt. Kortom, de ziekte is niet alleen overdraagbaar van kat op kat. Je herkent FPV aan de volgende symptomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Weing eetlust
  • Uitdroging
  • Plotseling dood
  • Hersenschade bij kittens

Inenten van je kat

De meeste katten worden wel ingeënt tegen de kattenziekte, maar lang niet alle katten. Terwijl het een virus is dat de laatste jaren steeds vaker opduikt in Nederland. Ook brengen katten uit het buitenland dit virus mee, waardoor het lastig is om het virus uit te bannen. We raden dan ook aan om je kat altijd in te laten inenten bij de dierenarts tegen de kattenziekte. Wist je dat als je een kattenverzekering hebt, de vaccinaties vergoed worden door de verzekeraar? Nog geen kattenverzekering? Wacht niet langer en sluit vandaag nog online bij een van de aanbieders een kattenverzekering af.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest