Wat kost een operatie voor een kersenoog of cherry eye voor een hond?

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Als je hond last heeft van een kersenoog, ook wel een cherry eye genoemd in het Engels, wil je graag dat dit verholpen wordt. Maar wat kost zo’n behandeling van een cherry eye voor een hond? De kosten kunnen enorm variëren, maar liggen meestal tussen de 200 en 500 euro. In dit artikel lees je meer over wat een cherry eye is en hoe het wordt verwijderd.

Wat is een cherry eye of kersenoog?

Als het derde ooglid van je hond verzakt, spreken we van een cherry eye. Dat heet zo omdat er een rood bolletje uit het oog lijkt te groeien dat lijkt op een kers. Je herkent een kersenoog vrijwel meteen en de aandoening komt vooral voor bij rassen als bulldogs. Het kersenoog ontstaat doordat de traanklier verstopt raakt. De symptomen zijn:

  • een traanstreep in de ooghoek van je hond,
  • rollende tranen over de wangen,
  • een ontsteking van het oog met vieze afscheiding.

Zo wordt een kersenoog bij honden behandeld

Soms wordt geprobeerd om een kersenoog weg te masseren. Dat wordt gedaan met een speciale zalf. Het komt maar weinig voor dat wegmasseren werkt. Het kersenoog is vaak permanent en moet operatief worden weggehaald. Voorheen werd daarbij het gehele derde ooglid verwijderd. Daarbij werd ook de traanklier weggehaald.

Dierenartsen gebruiken nu moderne technieken waarbij de traanklier als het ware naar beneden wordt weg gehecht. Het voordeel daarvan is dat de hond geen traanklier verliest en het oog dus niet zo makkelijk uitdroogt.

Het nadeel is wel dat de ‘kers’ niet helemaal wordt weggehaald en alleen wordt weggedrukt aan de hand van een hechting. In theorie zou het kersenoog daardoor kunnen terugkeren. Je hond moet voor deze nieuwe behandeling onder narcose, en na afloop kan de zwelling enkele dagen tot weken aanhouden.

Aangezien het verwijderen van een kersenoog een operatie is, liggen de kosten rond de enkele honderden euro’s. De kosten zullen hoger uitvallen voor een grote hond, dan voor een klein hondje. De hondenverzekering dekt deze operatie vaak deels of helemaal als je je eigen risico al hebt opgebruikt. Controleer bij je verzekeraar of de behandeling vergoed wordt, voordat je de operatie laat uitvoeren.

Een cherry eye voorkomen

Een kersenoog voorkomen is vaak niet mogelijk omdat het kersenoog vermoedelijk een erfelijke aandoening is. Je kunt wel proberen om vuiltjes uit het oog weg te halen en het oog schoon te houden.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest