Wat te doen als je kat een teek heeft?

Geplaatst op: 18-07-2024 door Jasper

Net als mensen kunnen katten te maken krijgen met een tekenbeet. Sterker nog, katten zijn vaker buiten te vinden in hoger gras en bosjes dan wij, dus de kans dat ze slachtoffer worden van dit venijnige beestje, is groter dan bij ons. Wat kun je doen tegen tekenbeten bij je kat en welke maatregelen moet je nemen als je kat wel gebeten is?

Hoe herken je een tekenbeet?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vaak niet meer dan een paar millimeter groot zijn. Teken kunnen vanuit bijvoorbeeld hoog gras op zoek gaan naar hun slachtoffer. Ze kunnen steken en zitten dan met hun lichaam vast en zuigen zich vol met bloed. Ze kunnen zich zó vol zuigen dat ze de grootte van een erwt krijgen!

Je zult de teken niet zo makkelijk zien zitten tussen de haren van de vacht. Controleer je kat dus regelmatig op teken door er goed naar te zoeken. Je zoekt het beste op de volgende plekken:

  • Rond de oren, kop en nek
  • Onder de staart
  • Aan de binnenkant van de pootjes
  • Tussen de tenen

Je moet goed tussen de haren van de kat zoeken om de teken te vinden. Vervolgens verwijder je ze met een speciale tekenpen of -tang.

Ziektes en gevaren van teken

Een tekenbeet is niet onschuldig. Hoewel het niet per se heel veel pijn hoef te geven, zoals een beet van een wesp wel doet, kunnen teken ziektes overbrengen. Hoe langer de teek in het lichaam zit, hoe groter de kans dat bacteriën worden overgebracht. De ziekte van Lyme is een bekend gevolg van een tekenbeet en kan ook bij katten voorkomen.

Als je twijfelt of je kat Lyme heeft, let dan op de volgende symptomen:

  • Lusteloosheid
  • Kreupel lopen
  • Slechte eetlust
  • Gezwollen lymfeklieren

Raadpleeg een arts als je denkt dat je kat Lyme heeft, maar ook als je een teek hebt gevonden die een rode vlek heeft achterlaten of zich heeft volgezogen en zo groot is als een erwt. Lyme wordt behandeld met een antibioticakuur van enkele weken.

De ziekte wordt vastgesteld met bloedonderzoek. Informeer bij je kattenverzekeraar of deze het bloedonderzoek en kosten voor de antibioticakuur dekt, zo kom je niet voor verassingen te staan

Halsbanden, druppels en sprays

Je kunt je kat beschermen door deze uit te rusten met een halsband, spray of druppels tegen vlooien en teken. Je brengt de tekendodende middelen aan in de nek van de kat. Helaas is er geen vaccinatie tegen Lyme.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest