Dit kost een echo voor een hond bij hartruis

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Als je tijdens een medisch consult ontdekt dat je hond mogelijk hartruis heeft, wil je als baasje snel weten of er iets ernstigs aan de hand is. Of hartruis een hartziekte is of niet, kan de dierenarts alleen ontdekken via een echo. Wat kost zo’n echo bij hartruis voor een hond? De gemiddelde kosten voor een hartecho zijn 125 euro. Hieronder lees je meer over wat hartruis is bij honden en hoe het wordt ontdekt.

Kosten van een hartecho bij honden

Een hartecho kost niet altijd hetzelfde. De kosten zullen deels afhangen van bijvoorbeeld het formaat van je hond en de soort klachten. Daarnaast zullen de kosten voor een hartecho ook van kliniek tot kliniek verschillen. Het is verstandig om van tevoren een indicatie op te vragen van de kosten bij je dierenarts. Controleer ook goed je hondenverzekering of een hartecho wordt vergoed en zo ja, of het gehele bedrag wordt vergoed of alleen een deel daarvan.

Wat is hartruis en hoe zie je dit op een echo?

Hartruis bij honden betekent dat het hart het bloed niet correct rondpompt. Als het hart lekt of vernauwd is, zal het hart een bijgeluid geven. Dit heet hartruis. De arts kan dit geluid horen door te luisteren met een stethoscoop op de borst, maar om echt uitsluitsel te geven is een hartecho nodig.

Zo’n echo duurt ongeveer een half uurtje en kan zowel staand als liggend worden uitgevoerd. De hond wordt op de plek van het hart ook altijd geschoren. Op de echo ziet de dierenarts hoe het hart functioneert, hoe de hartspier en kleppen bewegen, maar ook of alle hartkamers en onderdelen goed met elkaar communiceren. Dit kan de arts natuurlijk niet aflezen door alleen naar het hart te luisteren.

Wanneer is een hartecho nodig voor je hond?

Meestal wordt een hartecho gedaan als hartruis is ontdekt bij een controle van de hond of als de hond last heeft van bepaalde symptomen. Je kunt dan denken aan symptomen als:

  • veel hoesten,
  • kortademigheid,
  • verminderd uithoudingsvermogen,
  • vocht in de buik.

De dierenarts kan ook besluiten om een hartecho uit te voeren, omdat de hond van een bepaald ras is waar hartklachten vaak voorkomen, of omdat op een röntgenfoto te zien is dat het hart vergroot is.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest