Dit zijn de kosten voor het verwijderen van een tumor bij een hond

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Als je trouwe viervoeter een tumor heeft is dat flink schrikken en wil je graag dat deze wordt behandeld. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor het verwijderen van een tumor bij een hond? Over het algemeen liggen de kosten tussen de 500 en 1500 euro voor de operatie. Daar kunnen extra kosten bij komen, zoals voor bloedtransfusies, die enkele honderden euro’s kunnen bedragen.

Eerst een diagnose stellen

Om te achterhalen of je hond daadwerkelijk een tumor heeft, stel je eerst de diagnose. De volgende symptomen kunnen duiden op een tumor:

  • snel vermoeid,
  • abnormale knobbels,
  • pijn,
  • moeite met plassen en poepen,
  • stijfheid,
  • last van bloedverlies.

De dierenarts zal de diagnose stellen op basis van bloedonderzoek, het voelen van knobbels en lymfeklieren, of zelfs een inwendig onderzoek met behulp van een scan. Aan de hand van dit onderzoek wordt bepaald hoe groot de tumor is en welke behandelmethode het effectiefst is.

De kosten voor de operatie zelf

In een vroeg stadium is de tumor operatief weghalen het effectiefst. Als de chirurg vermoedt dat de tumor kwaadaardig is, zal een groter deel worden weggehaald dan bij een vermoedelijk goedaardige tumor. Dit heeft uiteraard invloed op de kosten. Tumoren worden achteraf ook altijd onderzocht op kwaadaardige cellen.

Het verwijderen van een tumor kost je meestal tussen de 500 en 1500 euro, maar dit kan oplopen tot bijna 5000 euro. Het hangt helemaal af van de soort tumor en hoe moeilijk deze is weg te halen. Daarnaast kunnen er soms extra kosten zijn, zoals voor een bloedtransfusie, die kunnen oplopen tot ongeveer 700 euro.

Zoals je ziet, kost zo’n operatie niet niks. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren door de dierenarts voordat de behandeling begint. Baasjes worden soms geconfronteerd met vervelende verrassingen wanneer de rekening op de mat valt.

Met een hondenverzekering kun je een deel van deze kosten vergoed krijgen door de verzekeraar. Het is slim om de verzekeraar van tevoren goed te raadplegen.

Alternatieve behandelingen bij tumor verwijderen

Niet elke hond komt in aanmerking voor een operatie bij een tumor. Als de kanker is uitgezaaid, wordt vaak gekozen voor chemotherapie. Chemotherapie wordt soms ook als aanvulling op een verwijderde tumor gebruikt, bijvoorbeeld als er toch kleine uitzaaiingen zijn.

Naast chemotherapie kunnen honden met kanker soms ook lokaal worden bestraald. Bestraling is, net als bij mensen, bedoeld om te voorkomen dat de kanker gemakkelijk terugkeert.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest