Aanpakken tandplak hond: wat moet je doen?

Geplaatst op: 05-10-2017 door Jasper

Net als wij mensen kunnen honden ook last krijgen van tandplak. Tandplak hond is het eerste taken dat het niet goed gaat met de mondhygiëne van je hond. Daarom geven wij vandaag maar informatie over tandplak zodat je het herkent en aanpakt. Want als je tandplak niet weghaalt kan je hond in het ergste geval rottende tanden krijgen of onderliggende ziektes.

Hoe ontstaat tandplak hond?

Plak ontstaat door bacteriën die in de mondholte van je hond zitten. Bacteriën komen samen en vormen dan tandplak. Wanneer je deze tandplak niet verwijdert, kunnen ernstige gebitsproblemen ontstaan. Dit komt doordat de bacteriën een beschermende laag om zich heen bouwen. Hierdoor vermeerderen zij zich en worden de tandplak steeds heftiger. Wanneer de tandplak niet wordt verwijderd, zal tandplak overgaan in tandsteen. Doordat er in het speeksel stoffen zit, verkalkt de tandplak en wordt het tandsteen. Aan deze tandsteen hechten steeds meer bacteriën, waardoor de gebitsproblemen steeds ernstiger worden. Zo zal tandvlees gaan ontsteken en bloeden. Maar wordt de levenskwaliteit van je hond ook slechter. Hij heeft de hele dag door pijn en een verminderde eetlust, waardoor hij zwakker gaat worden. Het is belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Hoe verwijder je tandplak?

Je kan tandplak makkelijk verwijderen door een speciale tandsteenkrabber. Met deze krabber haal je op een zachte manier de tandplak van de tanden, zonder het tandglazuur te beschadigen. Een tandkrabber heeft een kleine punt, waarmee je tussen de tanden kan komen. Want tandplak gaat zowel op als tussen de tanden en kiezen zitten. Verder raden wij aan om bij je hond een aantal keren per week met een speciale tandenborstel de tanden te poetsen. Hier gebruik je uiteraard ook een speciale dieren tandpasta voor.

Wat kan je tegen tandplak doen?

Zoals eerder uitgelegd zijn bacteriën de oorzaak van tandplak. Het is natuurlijk onmogelijk om alle bacteriën te doden, maar ze zorgen er wel voor dat je hond uit zijn bek stinkt. Je kan je hond wel speciaal mondwater geven. Daardoor ruikt zijn adem in elk geval frisser. Daarnaast moet je dus regelmatig het gebit van jouw hond poetsen. En geef je hond geen natvoer, maar harde brokken. Bij natvoer krijgt je hond namelijk sneller last van tandplak. Tot slot zijn er speciale kauwproducten op de markt voor je viervoeter, waarmee hij zijn gebit verzorgd.

Wanneer je niet op tijd naar de dierenarts gaat met tandproblemen is dit erg vervelend voor je hond. Hij kan echt veel pijn krijgen door ontstekingen en wie weet wat nog meer. Ga dus tijdig naar de dierenarts om je hond te laten helpen. Wanneer je een goede hondenverzekering hebt afgesloten, kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Zo wordt het dierenartsconsult en medicatie vergoed. Nog geen huisdierenverzekering voor je hond afgesloten? Wij hebben de voordelen van een hondenverzekering op een rijtje gezet voor je. Wanneer je vervolgens op zoek bent naar de beste dierenverzekering voor hond, dan kan je bij ons op de website ook de aanbieders vergelijken. Zodat je uiteindelijk online een hondenverzekering voor je lieve vriend af kan sluiten!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest