Blaasgruis bij hond of kat

Geplaatst op: 09-04-2017 door Sanne

Blaasgruis is een aandoening die vaak bij honden en katten voorkomt. Wanneer een dier last heeft van blaasgruis, dan heeft hij last van irritaties en/of ontstekingen in de urinebuis. Voor de dieren kan het nare pijn veroorzaken. In het ergste geval kan de urinebuis verstoppen, waardoor de urine (en dus de afvalstoffen) niet meer afgevoerd kunnen worden.

Blaasgruis: wat is het en hoe ontstaat het?

Bij blaasgruis ontstaan er kristallen in de urine, die worden gevormd door mineralen als fosfor en magnesium. Deze kristallen veroorzaken ontstekingen die zelfs de gehele urinebuis kunnen verstoppen, waardoor de urine niet meer weg kan. Doordat afvalstoffen niet meer afgevoerd kunnen worden, kunnen er (dodelijke) infecties ontstaan.
Het ontstaan van blaasgruis komt bij sommige dieren door fysieke of psychische oorzaken en anderen hebben er genetische aanleg voor. Ook kan het ontstaan tot een te hoge zoutinname, waardoor de nieren zwaar belast worden. Als het ontstaat door psychische redenen, dan spelen stress en angst een grote rol. 

Blaasgruis behandelen

Hoe merk je dat jouw hond of kat last heeft van blaasgruis? Vaak is het te herkennen aan bloed bij de urine en ongewone houdingen in combinatie met pijn tijdens het plassen. Ook vaker plassen of urineverlies kunnen op blaasgruis wijzen. Het voorkomen van blaasgruis kan in veel gevallen door een koolhydraatarm en graanvrij dieet, waarbij vers drinkwater ook belangrijk is.

Bij het vermoeden van blaasgruis is het verstandig een bezoek te brengen aan de dierenarts. Vaak wordt er dan een antibioticakuur en dieetvoer voorgeschreven. Gedurende deze periode zullen de dierenartskosten snel oplopen. Door een huisdierenverzekering af te sluiten bescherm je jezelf tegen hoge (medicatie)kosten.

Bekijk de mogelijkheden voor hondenverzekeringen en kattenverzekeringen in ons overzicht op de website. Hier vind je ook meer informatie over de verzekeringen en de verschillende verzekeraars en sluit je gemakkelijk online een verzekering af!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest