Botbreuken bij katten

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

Het is alweer een tijdje lekker weer buiten. Helaas zijn dit ook de maanden dat er een stijging te zien is in het aantal botbreuken bij katten. Dit komt omdat deuren en ramen weer open gaan; als er dan een vogel langs vliegt springt een kat hier achteraan en valt dan naar beneden. Tref dus maatregelen als je de deur open doet.

Botbreuken katten

Katten hebben een hoger risico op een botbreuk dan bijvoorbeeld een hond. Wanneer een bot gebroken is, is dit zeer pijnlijk voor de kat. Je merkt ook dat de kat het bot dat gebroken is gaat ontzien en amper tot niet meer gebruikt. De meestvoorkomende breuken komen voor bij:

  • Bekken
  • Kaak
  • Poten
  • Rug

Oorzaak breuken

Bijna altijd is de oorzaak van een botbreuk een trauma, wat betekent dat er een harde klap of iets dergelijks is geweest. Hierdoor is het bot geroken. Vaak komt dit door een aanrijding met een voertuig. Ook kunnen katten onderling vechten, doordat ze dan wegspringen en bijvoorbeeld ergens vanaf vallen, lopen ze een botbreuk op.

Behandeling botbreuken

Ga direct naar de dierenarts als je kat een botbreuk heeft. De dierenarts maakt een röntgenopname om te zien hoe het bot is gebroken en wat de beste behandeling is. De behandeling begint met goede pijnstilling. Ook zal de kat het bot moeten laten rusten, om het zo goed mogelijk te laten genezen. Soms wordt het bot gespalkt om stabiliteit te krijgen. Maar bij een gebroken poot zal de kat de poot weer te snel belasten. Dan wordt ervoor gekozen om te opereren zodat de breuk wordt gestabiliseerd. tijdens de operatie worden dan bijvoorbeeld pinnen aangebracht of een plaat met schroeven.

De kat mag vrij snel mee naar huis. Zorg dat hij de komende weken – en misschien wel langer – niet naar buiten gaat. Zo kan de breuk optimaal genezen. Maar je kat is anders ook te kwetsbaar buiten, hij is niet zo wendbaar en snel zoals hij normaal gesproken wel is. Als hij dan ergens van schrikt, kan hij niet snel wegkomen en kan in paniek dan alle kanten op vliegen. Dus sluit je kat op, maar knuffel hem extra veel en geef hem alle aandacht. Ook dat is belangrijk in het genezingsproces!

Je kan je voorstellen dat de kosten bij de dierenarts omhoog schieten als jouw lieve kat een botbreuk heeft. Je wilt dan alle aandacht geven aan de kat en zorgen dat hij zo spoedig mogelijk herstelt. Zorg dat je een kattenverzekering hebt afgesloten, dan hoef je je in elk geval niet druk te maken om de kosten. Wij hebben de verschillende aanbieders op een rijtje gezet zodat je op je gemak de beste verzekeraar kiezen.

 

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest