Gedragstherapie bij honden

Geplaatst op: 15-06-2017 door Jasper

Probleemgedrag bij honden zie je in allerlei verschillende soorten. Denk aan niet zindelijk zijn, uitvallen (of nog erger aanvallen) naar andere honden, trekken aan de lijn of verlatingsangst. Dit is te verdelen in verschillende gradaties. Trekken aan de lijn bijvoorbeeld is op zichzelf geen probleem, maar wel als je de eigenaar aan de riem erachter aan ziet hobbelen. Wanneer een hond gevaar oplevert door zijn gedrag, hebben we het over probleemgedrag. Gedragstherapie is dan noodzakelijk om te zorgen dat het probleem van de hond wordt opgelost. Als baasje ben je hier verantwoordelijk voor, je hond kan dit immers niet zelf oplossen.

Oorzaken probleemgedrag

Je zal vast al van mensen uit je omgeving tips en adviezen hebben gekregen over hoe je het gedrag van jouw hond moet veranderen. Maar hoe goed deze adviezen ook zijn bedoelt, ze helpen vaak niet en leveren niet de gewenste situatie op. Er zijn diverse oorzaken op te sommen van het afwijkende gedrag: lichamelijke oorzaak, traumatische ervaring, slechte socialisatie, gebrek aan opvoeding of slechte relatie tussen hond en baasje. Het is belangrijk om de oorzaak van de problemen aan te pakken, zodat de hond weer rustig wordt.

Gedragstherapeut

Een gedragstherapeut zal de hond observeren bij jou in huis, in zijn natuurlijke omgeving. Natuurlijk worden er ook veel vragen gesteld aan jou, als baasje van de hond. Maar het gedrag van de hond zegt minstens net zoveel voor de therapeut. Wanneer nodig, gaan jullie ook samen met de hond naar buiten om bijvoorbeeld te kijken hoe de hond omgaat met andere honden. Als jouw dierenarts je heeft doorverwezen naar de gedragstherapeut, is het verstandig om het medisch dossier aan de therapeut te laten zien. Dit kan namelijk het behandelplan beïnvloeden, door bijvoorbeeld medicijngebruik van je hond. Naar aanleiding van deze observatie stelt de gedragstherapeut een plan van aanpak op. Op basis van dit plan worden er afspraken gemaakt voor het vervolg van de therapie. Verwacht niet dat je direct na het eerste consult, je een andere hond hebt. Gedragstherapie vraagt veel van jouw hond en van jou als eigenaar. Dit kost tijd en doorzettingsvermogen. Maar het uiteindelijke resultaat is de moeite meer dan waard.

Gedragstherapie verzekerd?

Het is lastig in te schatten hoeveel consults nodig zijn voordat jouw hond weer het gewenste gedrag laat zien. Dit is daarom een kostbaar traject. Gelukkig vergoeden de meeste verzekeraars een deel van de kosten. Kijk snel of de kosten worden vergoed in de basisverzekering of dat je hier een aanvullende verzekering voor moet afsluiten. Als je een hondenverzekering hebt afgesloten weet je waar je aan toe bent met de kosten en kan je je volledig richten op de gedragstherapie!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest