Giftige planten voor honden

Geplaatst op: 04-07-2017 door Jasper

Wist jij dat er planten zijn die (zeer) giftig voor jouw hond zijn? Misschien heb je er nooit eerder bij stilgestaan omdat jouw hond geen planten eet. Maar er zijn ook honden die wat meer op onderzoek gaan en toch interesse hebben in planten. Ook puppy’s zijn  vaak nieuwsgierig en lopen daardoor het risico op planten te gaan bijten die giftig voor ze zijn. Lees daarom snel verder welke planten jouw honden moet mijden!

Giftige planten

We hebben de 10 meest giftige huis- en tuinplanten onder elkaar gezet, zodat je een handig overzicht hebt. Wij raden aan om deze planten weg te halen of ergens neer te zetten waar je hond er niet bij kan komen. Dan weet je zeker dat hij er niet van kan eten.

  1. Goudenregen: deze plant staat in menig tuin, maar vooral de peulen zijn voor jouw hond gevaarlijk. Hij zal gaan braken, diarree krijgen en in het ergste geval verlamd raken.
  2. Maretak: dit is een halfparasiet die op bomen groeit dus kan je hond er niet bij. Maar rond de kerstperiode hangen we vaak maretak in huis op, en is het wel te bereiken voor je hond. Let hier goed op want anders krijg je hond ernstige maagklachten.
  3. Ridderspoor: het vergif van deze plant zit vooral in de bladen en zaden, en verstoort de spijsvertering. De hond krijg overmatige speekselproductie, gaat trillen en krijgt verlammingsverschijnselen.
  4. Herfststijlroos: in de zaden en knol zit de zeer giftige stof colchicine. Dit leidt tot de dood van de hond, ga direct naar de dierenarts als je denkt dat je hond er van heeft gegeten.
  5. Rhodondendron: als je hond hiervan heeft gegeten kunnen zijn nieren beschadigd raken en uiteindelijk kan je hond er aan sterven. Symptomen zijn overvloedige vochtafscheiding uit neus en ogen.
  6. Oleanders: als je deze plant in huis hebt kan je hem beter weggooien. Zelfs een gevallen blaadje kan namelijk al dodelijk zijn voor je hond. Hij krijgt maagproblemen, hardproblemen en kan in coma raken.
  7. Sago palm: deze palmsoort leidt tot nierfalen en tast de lever en het zenuwstelsel aan. De hond gaat overmatig kwijlen en trillen.
  8. Taxus: deze haagsoort heeft giftige naalden en zaden, waardoor jouw hond gaat trillen, hartritmestoornissen krijgt. En in het ergste geval een hartstilstand.
  9. Dieffenbachia: deze kamerplant staat in menig Nederlandse huiskamer. Maar is wel erg giftig. Je hond krijgt last van krampen, opgezwollen keel, lippen en tong. Hierdoor kan je hond uiteindelijk stikken.
  10. Paddenstoelen: het zijn geen planten, maar wel overvloedig in de natuur te vinden, vandaar dat we ze toch in het lijstje hebben opgenomen. Neem je hond gelijk mee naar de dierenarts als je denkt dat hij paddenstoelen heeft gegeten.

Dierenarts

Als je het vermoeden hebt dat je hond een giftige plant heeft gegeven moet je direct naar de dierenarts gaan. Het kan natuurlijk zijn dat je niks hebt gezien, maar dat het wel gebeurt is. Als je ziet dat je hond opeens last krijgt van hierboven genoemde symptomen, raden wij ook aan om direct naar de dierenarts te gaan. Heb je er al aan gedacht om een hondenverzekering af te sluiten? Deze verzekering dekt namelijk de dierenartskosten en ook medicatie die door de dierenarts is voorgeschreven. Vergelijk daarom welke verzekeringen er zijn, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest