Je hond leren alleen thuis zijn

Geplaatst op: 27-07-2017 door Jasper

Wanneer je een hond heeft, zal je vaak bij hem thuis zijn. Maar als je weggaat van huis kan jouw hond niet altijd mee. Dit is geen probleem, maar je moet je hond wel leren om alleen thuis te zijn. Dit betekent dat je hond het vertrouwen moet krijgen dat je ook weer terug komt. Wanneer je jouw hond dit niet goed aanleert, loop je het risico dat hij gaat blaffen of bijvoorbeeld in huis plast. Bij zowel een pup als een oudere hond die nieuw bij je in huis komt, is het daarom belangrijk dat je alleen thuis zijn langzaam aan de hond leert.

Welke hond kan alleen thuis zijn?

Het verschilt per hond of hij dit wel of niet snel oppakt. Honden die afstemmen van een gezelschapsrassen zullen het vaak wel moeilijk vinden om alleen te zijn. Veehouders honden hebben dit weer minder snel. Ook vinden asielhonden het lastiger om alleen te blijven in huis. Dit komt omdat zij eigenlijk geen vertrouwen er meer in hebben dat iemand weer terugkomt voor ze.

Opbouwen van alleen thuis zijn

Het is belangrijk dat je langzaam het alleen thuis zijn opbouwt. Ga daarom in het begin niet meteen het huis uit om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar begin met een paar minuten in de tuin zijn. En kom dan weer terug. Bouw dit heel langzaam uit door elke keer erna bijvoorbeeld 10 seconden langer weg te blijven. Geef de hond een duidelijk commando en teken dat je weggaat. Zeg bijvoorbeeld tot straks. De hond zal op den duur gaan begrijpen dat het betekent dat je weg bent, maar ook weer terug komt.

Wat als het niet lukt?

Het kan zijn dat het maar niet lukt om jouw viervoeter te leren om alleen te zijn. Als je he goed hebt getraind en langzaam hebt opgebouwd, zal je naar andere oorzaken moeten zoeken. Dit kan ook komen door fysieke aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, waardoor de hond opeens onzindelijk lijkt te zijn. Terwijl dit dus een medische oorzaak heeft. Ook hebben sommige ziekten effect op hoe de hond zich voelt. Ga daarom een aantal keer per jaar naar de dierenarts voor controle van de gezondheid van je hond.

Deze dierenartskosten kunnen worden vergoed vanuit een huisdierenverzekering. Vergelijk de verzekeraars om te kijken welke hondenverzekering het beste bij jouw hond past.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest