Overgewicht bij honden

Geplaatst op: 17-11-2017 door Jasper

Net als bij mensen kunnen honden ook last krijgen van overgewicht. Hier is sprake van als jouw hond tot 15% van het ideale gewicht zit. Er wordt zelfs over obesitas gesproken als 15% of meer boven het ideale gewicht van de hond zit. Bijna de helft van alle honden in Nederland heeft last van overgewicht en vormt daarmee en serieus gezondheidsprobleem onder honden.

Hoe herken je of jouw hond overgewicht heeft?

Vaak is het goed te zien aan een hond als hij last heeft van overgewicht. Maar het is een aandoening die geleidelijk ontstaat. Je hond heeft niet van de ene op de andere dag “opeens” overgewicht. Controleer je hond daarom regelmatig. Is hij sneller buiten adem bij inspanning? Of  wil hij minder bewegen. Je kan ook voelen of je de ribben nog makkelijk kan voelen. Als dat moeilijker wordt kan er overgewicht zijn. Tot slot kan je de hond altijd wegen en zijn gewicht vergelijken met het ideale gewicht van zijn hondenras.

Oorzaken overgewicht bij honden

In de meeste gevallen ontstaat overgewicht doordat de hond teveel eet en te weinig beweegt. Zo eet hij misschien veel tussendoortjes of krijgt hij de verkeerde voeding. Ook kan medicijn gebruik leiden tot overgewicht. Beweging is belangrijk voor een hond, hij moet zijn energie kwijt. Bij te weinig beweging blijft die energie (calorieën) in het lichaam, waardoor hij dikker wordt.

Risico’s overgewicht bij honden

Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s wanneer jouw hond overgewicht heeft. Zo leven honden met overgewicht gemiddeld minder land, en hebben ze vaak gezondheidsklachten. Denk hierbij aan leveraandoeningen, gewrichtsaandoeningen, hartproblemen en een verminderende weerstand. Gelukkig kan de dierenarts je goede tips geven om te zorgen dat je hond weer zijn ideale gewicht bereikt. Voorkomen is beter dan genezen, dus wacht niet te lang met naar de dierenarts te gaan. Met een simpel dieet zijn de problemen verdwenen. Wist je dat de kosten voor dierenarts vergoed worden door een een hondenverzekering? Heb je nog geen verzekering voor je viervoeter afgesloten? Op onze website kan je de verschillende verzekeraars onderling vergelijken zodat je de beste hondenverzekering kan kiezen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest