Paardenverzekering: paard verzekeren of niet?

Geplaatst op: 30-07-2018 door Jasper

Waar het bij een honden- of kattenverzekering even heeft geduurd dat dit als ‘normaal’ werd gezien is een paardenverzekering al heel lang veel meer geaccepteerd. Als paardenbezitter wil je je paard zo lang mogelijk gezond houden. Je weet vast ook dat als de dierenarts onverhoopt langs moet komen dit meteen veel geld kost. Nog veel meer dan bij een hond of een kat. Om deze kosten in te perken kun je kiezen voor een paardenverzekering. Wat zijn hiervan de voordelen en wil je je paard verzekeren of niet?

Veelvoorkomende klachten paarden

Er zijn enkele klachten waar de meeste paarden, en dus paardeneigenaren, een keer mee te maken krijgen. Denk aan kreupelheid, koliek en rugklachten. Omdat dit specifieke klachten zijn zijn er ook speciale behandelplannen. Behandelplannen die helaas qua kosten kunnen oplopen. Stel dat het onderzoek en de genezing ook nog eens eist dat jouw paard een paar dagen in een kliniek verblijft dan lopen de kosten helemaal op. Dit zijn slechts de veelvoorkomende klachten. Moet jouw paard ook nog eens geopereerd worden dan kun je weer je spaarpot openmaken.

Paard verzekeren of niet?

Gelukkig is hier wel wat tegen te doen. Steeds meer verzekeraars bieden namelijk ook een paardenverzekering aan. De meeste verzekeraars zijn gespecificeerd in paardenzorg, iets wat je natuurlijk ook zoekt. Je betaalt een vast bedrag per maand, wat veelal gebaseerd wordt op geslacht, ras en leeftijd van je paard. In dit vaste bedrag zit in ieder geval de basisverzekering waarbij bepaalde dingen standaard verzekerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld een veearts consult zijn of bepaalde medicatie. Let wel dat dit per aanbieder kan verschillen.

Naast het basisbedrag kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Hierbij kun je denken aan extra verzekeringen voor operaties, specifieke klachten maar ook transport-, overlijdens- en zelfs benodigdhedenverzekeringen (trailer, zadels etc).
Met een goede aanvullende verzekering zijn de meeste medische kosten (gedeeltelijk) gedekt. De hoogte van het eigen risico kun je net als bij jezelf jaarlijks bepalen. Op basis hiervan zal je maandelijkse premie toenemen of afnemen.

Nadeel paardenverzekering

Uiteraard is het grootste nadeel van een verzekering dat je maandelijks een vast bedrag kwijt bent terwijl je niet weet of je paard wel of niet ziek wordt. Wil je je paard verzekeren of niet? Om die beslissing te nemen is het belangrijk om goed naar je paard te kijken en je financiële situatie. Verwacht je medische klachten met je paard? Zijn er ras specifieke klachten? Is je paard al ouder of juist nog jong? Bedenk goed of je de onverwachte kosten kunt dekken uit een spaarpot of dat dit je direct in de problemen brengt. Is het laatste het geval dan kan een verzekering een goede uitkomst bieden.

Meer weten over de inhoud van een paardenverzekering? Kijk dan eens bij onze vergelijker of een paardenverzekering iets voor jou is.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest