Pica bij katten, weet je wat dat is?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

Vertoont jouw kat weleens vreemd gedrag? De kans is groot dat jouw kat dan pica heeft. Dit betekent dat jouw kat naast zijn normale kattenvoer, ook onverteerbare dingen eet. Denk bijvoorbeeld aan kleding, tapijt, maar ook kunststof voorwerpen. Dit is erg gevaarlijk voor je kat, want de darmen van jouw kat kunnen dit niet verteren. Deze eetstoornis kan dus levensbedreigend zijn voor je lieve kat!

Hoe ontstaat pica bij katten?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waarom jouw kat last krijgt van pica. Sommige onderzoekers denken dat het een erfelijke aandoening is. Je kan dit controleren door na te gaan of de moeder en / of vader van je kat hier ook last van heeft. Een andere oorzaak kan zijn dat je kat fysieke tekorten heeft, zoals bepaalde voedingsstoffen. Denk aan ondervoeding of tekort aan bepaalde mineralen of ijzers. Dit is simpel aan te pakken door te zorgen dat je kat door middel van voedingssupplementen de tekorten weer aanvult. Vaak zie je dan ook dat pica verdwijnt.

Een ander oorzaak kan zijn dat je kat te vroeg als kitten is weghaalt bij zijn moeder. Doordat hij te vroeg geen borstvoeding meer heeft gekregen, is hij telkens op zoek naar de zuig- en slikreflex. Dat vindt hij dan in het eten van bepaalde harde voorwerpen. Tot slot is picagedrag een gewoonte die kan zijn ontstaan uit verveling of een vraag naar aandacht. Als je jouw kat vanuit het niets opeens ziet kauwen op vreemde voorwerpen kan je het beste deze voorwerpen weghalen en je kat afleiden met een speeltje. Of met wat lekkers. Door goed gedrag te belonen en je kat extra aandacht te geven, kan je de negatieve spiraal doorbreken.

Help je kat van pica af

Je wilt niet hebben dat je kat spullen gaat eten die niet goed voor hem zijn. Berg daarom de losse spullen op die uw kat kan gaan eten. Controleer ook de speeltjes van uw kat, of er geen lossen onderdelen aan zitten. Plastic tassen hebben een aantrekkingskracht op katten doordat er een bepaalde geur in zit die ze lekker vinden. Ruim daarom plastic zakken goed op. Tot slot is het handig om naar de dierenarts te gaan als u vermoedt dat uw kat pica heeft. Door de dierenarts naar het gedrag van uw kat te laten kijken, is de oorzaak wellicht te achterhalen. Ga sowieso naar de dierenarts als uw kat iets heeft gegeten dat niet eetbaar is. De dierenarts kan een echo maken van de darmen en maag van uw kat, om dit te controleren. Indien nodig kan hij ook het voorwerp verwijderen. De kosten voor een consult aan de dierenarts worden vergoed door een kattenverzekering. Fijn om dit op voorhand al te weten, mocht je kat opeens vreemde voorwerpen gaan eten. Heb je nog geen verzekering afgesloten? Vergelijk hier dan makkelijk de verzekeraars zodat je de beste keuze voor jouw kat maakt.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest