Slakken zijn gevaarlijk voor je hond en kat

Geplaatst op: 25-07-2017 door Jasper

In deze periode ben je waarschijnlijk veel buiten met je hond, en ook de kat vindt het heerlijk om nu buiten te zijn. Dit is alleen niet zonder gevaar, wist je al dat katten gevaarlijk zijn? En dan hebben we het over zowel slakken met een huisje, maar ook naaktslakken. Lees hier verder waarom slakken gevaarlijk zijn en hoe je jouw huisdier hiertegen kan beschermen.

Waarom zijn slakken gevaarlijk?

Slakken hebben meestal parasieten bij zich, zoals de longworm of de Franse hartworm. In het slijm van de slak zitten de parasieten, maar ook vogels, knaagdieren en andere kleine dieren die slakken eten, krijgen op die manier de parasiet bij zich. Honden en katten raken dus direct en indirect geïnfecteerd. De wormen leven in de longslagader en maken jouw huisdier erg ziek.

Voorkom dat je hond slakken eet

Als jouw kat buiten de tuin komt, dan is het onmogelijk om te controleren of hij in aanraking komt met een slak. Maar als je jouw hond of kat bij een slak ziet, moet je direct voorkomen dat hij de slak opeet, met de slak speelt of met het slijm in aanraking komt! Nog een tip: op hete dagen staan vaak drinkbakken met water buiten. Slakken weten deze waterplekken ook te vinden. Controleer daarom geregeld of de bak nog slakvrij is. Ontworm je kat of hond regelmatig en laat ze ook structureel behandelen tegen parasieten. Jouw dierenarts weet precies wat de beste methode is.

Symptomen en behandeling

Mocht jouw huisdier besmet zijn, dan krijgt hij al snel last van symptomen zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid. Als je op tijd met deze symptomen naar de dierenarts gaat, is herstel vaak mogelijk. De behandeling duurt 4 vier weken, waarbij je wekelijks een pilletje of druppels moet geven aan de hond of kat. Vaak zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

Slakkenvergif is ook huisdierenvergif

Slakkenvergif is niet alleen dodelijk voor slakken, maar ook voor je hond en kat. Sterker nog, het is dodelijk voor ze. Er is helaas geen tegengif, alleen door snel te handelen kan de hond of kat het overleven. De eerste symptomen treden op binnen enkele minuten tot drie uur, nadat het vergif in het lichaam is gekomen. De dieren beginnen te schuimbekken, braken, krijgen krampen en een hoge temperatuur en een snelle ademhaling en hartslag. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts om de overlevingskans te verhogen. Gebruik daarom zelf geen slakkenvergif, maar kies lievere voor natuurlijke middelen, zodat je dit soort situaties nooit hoeft mee te maken!

Je moet er niet aan denken dat je geliefde huisdier zo ziek wordt. Maar als dit toch onverhoopt gebeurt, wil je dat je diertje de beste zorg krijgt. Sluit daarom vandaag nog een geschikte hondenverzekering of kattenverzekering af, zodat je in elk geval niet hoeft te stressen over de kosten. Lees goed de polisvoorwaarden door zodat je weet wat er wordt vergoed.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest