Suikerziekte bij je hond is goed te behandelen

Geplaatst op: 31-08-2017 door Jasper

Niet alleen mensen kunnen suikerziekte krijgen, ook honden en katten kunnen dit krijgen en eigenlijk is de ziekte gelijk aan die van de mens. Bij suikerziekte is er sprake van een tekort aan het hormoon insuline, waardoor er in het lichaam veel misgaat met het verwerken van brandstoffen, zoals suikers. Bij dieren hebben we het dan over diabetes mellitus.

Wat is suikerziekte?

Het lichaam verwerkt normaal gesproken glucose (suiker) door middel van insuline. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier, die dichtbij de maag ligt. Vervolgens zorgt de insuline er voor dat de glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen komt en daar weer wordt omgezet in energie. Of wordt opgenomen in de energievoorraad. Wanneer er te veel of juist te weinig insuline wordt aangemaakt, blijft er teveel suiker in het bloed zitten, en te weinig in de lichaamscellen. Dit geeft op zijn weer allerlei klachten, we hebben het dan over suikerziekte. Bij honden zijn er verschillende symptomen waar te nemen als hij suikerziekte heeft. Hij eet of drinkt meer, heeft veel honger, en vermagert juist. Een ander symptoom kan zijn dat de hond minder goed gaat zien, doordat de lens van het oog troebel wordt. Een dierenarts zal de ziekte pas vaststellen nadat hij bloedonderzoek heeft gedaan.

Type diabetes

Er komen drie types diabetes bij honden voor.
– Type I: het produceren van insuline wordt afgebroken door het eigen immuunsysteem. Dit komt bij ruim 50% van de honden voor, voornamelijk bij oudere honden.
– Type III: er is een tekort ontstaan aan insuline, bijvoorbeeld door bijwerkingen van medicatie of ziekte.
– Type IV: dit wordt ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd en komt bij teefjes voor. Het hormoon progesteron zorgt er voor dat diabetes wordt ontwikkeld in het lichaam.
Type II komt niet voor bij honden.

Behandelen van suikerziekte bij honden

Diabetes mellitus kan goed worden behandeld, mits je als eigenaar je goed houdt aan de voorschriften die de dierenarts heeft gegeven. Vrijwel altijd is het nodig om je hond tweemaal per dag een injectie met insuline te geven. Dit doe je na de maaltijd van de hond, zodat het zeker is dat je hond heeft gegeten voordat je insuline geeft. De insuline zorgt er voor dat de suikers uit het eten naar de cellen wordt gebracht. Heeft je hond niet gegeten en je spuit wel, dan heeft wordt de hond onrustig, sloom, en kan in het ergste geval in coma raken.

In het begin moet je regelmatig het suikergehalte van het bloed meten, zodat je onderzoekt hoeveel insuline er eigenlijk nodig is. Na verloop van tijd is dit constant en hoef je niet meer dagelijks te meten. Maar het is wel belangrijk dat je per kwartaal de meting uitvoert of door de dierenarts laat uitvoeren. Zeker als je hond weer symptomen van suikerziekte laat zien.

Je weet van tevoren niet of je hond suikerziekte krijgt. Als dit het geval is, is het fijn om te weten dat het goed te behandelen is. Ga daarom bij twijfel altijd naar een dierenarts voor nader onderzoek. Wanneer je een hondenverzekering hebt afgesloten worden de dierenartskosten vergoed. En ook de kosten voor medicatie worden vanuit een aanvullende dierenverzekering vaak deels vergoed. Vergelijk daarom vandaag nog de verschillende aanbieders van dierenverzekeringen, zodat je een goede keuze maakt wel verzekering het beste bij jouw lieve hond past!

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest