Verharen van jouw huisdier in de herfst

Geplaatst op: 08-09-2017 door Jasper

Meteorologisch gezien is sinds afgelopen 1 september de herfst aangebroken. Dit is ook aan het weer te merken, het is kouder geworden en we hebben genoeg regen gezien de afgelopen week. Wellicht merk je het ook al aan je huisdieren, doordat ze beginnen met verharen. Normaal gesproken verharen honden en katten in de maanden oktober, november en december. De rui (zoals het verharen heet) begint meestal wanneer de temperatuur lager wordt en blijft, deze ruiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

Verharen is een natuurlijk proces

Het verharen is een natuurlijk proces, en niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Overigens betekent het niet dat je hond of kat de rest van het jaar geen haren verliest. Alleen tijdens de ruiperiode is de haaruitval massaal, waar dit gedurende het jaar meer verspreid gebeurt. Tijdens de overgang van de winter naar de lente is er ook een ruiperiode waar te nemen. De huisdieren verliezen hun wintervacht en krijgen een zomervacht. Je hoeft niets te doen aan het natuurlijke verharen van je huisdier. Denk hier wel over na wanneer je een nieuw huisdier in huis wilt nemen. Het verharen is meer te merken bij langharige katten en langharige honden, dan bij kortharige huisdieren. Het enige wat je kan doen is door je hond of kat dagelijks te kammen en te borstelen. Heeft je huisdier gelijk minder last van het gekriebel in de vacht.

Abnormaal veel verharen

Helaas zijn er ook andere oorzaken waardoor de hond of kat overmatig verhaard. Houd het daarom goed in de gaten als je huisdier langer dan een maand verhaard, of buiten de herfst en het voorjaar om opeens gaat verharen. Oorzaken waaraan je kan denken zijn bijvoorbeeld een tekort aan vitaminen en vetzuren. Dit kan je testen door over te stappen op andere voeding. Een andere oorzaak is dat er uitwendige parasieten op de vacht leven, denk bijvoorbeeld aan vlooien. Hierdoor krijgt je huisdier meer jeuk en door het krabben verliest het ook meer haren. Zorg daarom dat je honden en katten regelmatig behandeld met een vlooienband, vlooiendruppels of vlooientabletten.
Huisdieren hebben frequent last van allergieën, dit uit zich in jeuk. Overmatig haarverlies is dan ook 1 van de eerste zichtbare symptomen. De dierenarts kan de allergie nader onderzoeken en medicatie voorschrijven. Hormonale problemen zorgen ook voor haarverlies, de dierenarts kan je hier verder over informeren.

Dierenartsbezoek nodig?

Wanneer je merkt dat je huisdier overmatig verhaard is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Door het doen van een aantal kleine onderzoeken kan al snel de oorzaak worden achterhaald. Fijn om te weten wat er aan de hand is met je lieve huisdier, maar vooral ook dat je hem nu kunt helpen. Het is handig om een huisdierenverzekering te hebben afgesloten. Wist je namelijk dat een dierenverzekering een deel van de dierenartskosten en medicatie vergoedt? Nog geen hondenverzekering of kattenverzekering afgesloten? Vergelijk dan snel de aanbieders, zodat je voor je hond of kat de juiste verzekering kiest!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest