Vlooien bij jouw huisdier bestrijden

Geplaatst op: 11-07-2017 door Jasper

Hopelijk krijg je geen jeuk na het lezen van deze blogpost! Maar het is wel belangrijk om te informeren over vlooien. Vlooien zijn kleine parasieten, die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze veroorzaken jeuk bij mens en dier. De vlooien bij jouw huisdier zit voor ongeveer 5% in de vacht. De overige 95% bevindt zich in de bank, het vloerkleed, het bed, noem maar op. Als een vlo bloed heeft gedronken van de hond of kat, wordt er binnen 36 – 48 uur de eerste eitjes gelegd. Deze eitjes vallen op de grond, de uitgekomen  larven gaan naar donkere plekken toe om te verpoppen. De pop komt uit onder invloed van warme en trilling en wacht dan totdat hij de hond of kat kan bespringen. Een vrouwelijke vlo kan in haar leven 2000 eitjes leggen. Je begrijpt wel dat er binnen korte tijd een vlooienplaag kan ontstaan. Wees daarom alert op de vlo en lees hieronder wat je er tegen kan doen.

Behandel je huisdier tegen de vlooien

Als je hond of kat zich veel krabt kan hij last hebben van vlooien. Dit kan je zelf controleren door de vacht opzij te duwen en te kijken of je vlooien ziet. Ook zijn er vlooienkammen verkrijgbaar, waarmee je vlooien uit de vacht kamt. Als je hond vlooien, moet je hem dagelijks blijven kammen totdat je zeker weet dat er geen volgroeide vlooien meer in de vacht zitten. Gevonden vlooien kan je in een emmer met water en zeepsop doen, dat overleven ze niet. Vlooieneitjes zijn te klein om met de vlooienkam te worden verwijderd. Hiervoor kan je een anti-vlooienspray gebruiken.

Verwijder vlooien uit je huis

Stofzuig zeer regelmatig je huis om vlooien te voorkomen. Ga er maar vanuit dat er vlooieneitjes en uitgekomen larven in donkere hoekjes, naden en kieren wachten totdat ze bij je huisdier kunnen komen. Vlooien kunnen niet tegen heet water, was daarom regelmatig de dekens, knuffels en manden van je hond of kat. Het liefst op 90 graden in de wasmachine, dan weet je zeker dat de vlo het niet heeft overleefd. Je kan nog eventueel een omgevingsspray en tapijtspray gebruiken om vlooien te bestrijden. Dit zijn diervriendelijke sprays om je huis snel vlovrij te krijgen. Tot slot raden wij aan om je huisdier te druppelen met speciale vlooiendruppels.

Als je hond of kat last blijft houden van vlooien dan raden we aan om naar de dierenarts te gaan. Je loopt het risico dat je huisdier een lintwormbesmetting heeft. Als dat zo is kan de dierenarts de juiste medicijnen voorschrijven. Als je al een hondenverzekering of kattenverzekering hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten voor de dierenarts en medicatie. Nog geen huisdierenverzekering, maar denk je er wel over na? Dan raden we aan om de verschillende katten- en hondenverzekeringen te vergelijken, zodat je een verzekering kiest die het beste jou en je huisdier past.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest