Vrienden voor het leven: een hond en kat samen in huis

Geplaatst op: 22-06-2017 door Jasper

Het klinkt zo gezellig, een huis vol met huisdieren zodat ze samen oud kunnen worden. Maar hoe vaak hoor je wel niet dat een hond en kat niet samen door één deur kunnen. Maar als je het tactisch aanpakt kan je juist heel goed een hond en kat samen in huis hebben!

Zo verschillend en toch een gezamenlijke overeenkomst: jij!

Jij als baasje bent onmisbaar in het leven van jouw hond en kat. Alhoewel het lijkt alsof een kat jou de baas is, en jij zijn personeel dus bent. Honden daarentegen rennen hun pootjes onder het lijf vandaan om jou als baasje het zoveel mogelijk naar de zin te maken. Hoe moeten deze twee karakters samen onder een dak wonen? Dat is heel goed mogelijk, mits jij er de tijd voor neemt en veel geduld hebt!

Jonge dieren breken makkelijker het ijs

Katten zijn solisten, waar honden juist roedeldieren zijn. Dit bekent in het algemeen dat honden een nieuwkomer makkelijker en sneller accepteren dan een kat dat doet. Jonge dieren worden sneller geaccepteerd door de huidige bewoner. Als je al een hond hebt en er komt een kitten bij, dan zal dit redelijk vlekkeloos verlopen. Vooral bij honden die sterk op hun baasje zijn gericht is dit te zien. Als je jouw hond duidelijk maakt dat de kitten ook bij dit huishouden hoort, wordt het snel geaccepteerd. Een ander verhaal is het als je een hond hebt die op elke kat afvliegt. In dat geval moet je jezelf afvragen of een nieuwe kitten dan wel verstandig is.

Een puppy bij een kat plaatsen vergt meer tijd. Vooral poezen zijn hierin lastiger dan katten. Zorg dat je de puppy dichtbij je hebt, en geen onverwachte bewegingen richting de kat maakt. Voor je het weet krijgt hij namelijk een pets van de kat. Leg de dieren geen druk op dat ze elkaar leuk moeten vinden. Vaak duurt het toch wel enkele weken voordat ze aan elkaar gewend raken. Houd dat in je achterhoofd en forceer niks, dan zal je zien dat in de loop der tijd de twee elkaar gaan accepteren.

Stap voor stap bij oudere dieren

Als je een nieuwe kat krijgt, moet je er sowieso voor zorgen dat er ontsnappingsmogelijkheden zijn, dus dat hij op een kast of krabpaal kan springen. Laat de kat zelf naar de hond gaan en zorg dat je hond niet direct op de kat springt. Ze kunnen elkaar nu begroeten, negeren of juist willen aanvallen. In het laatste geval moet je ze zo snel mogelijk uit elkaar halen en een volgende keer weer proberen. Vergeet je hond en kat niet te belonen voor het proberen!

Wanneer je een hond in een kattenhuis zet, moet je onthouden dat je kat een gewoontedier is die niet van verandering houdt. Dus hij gaat het niet leuk vinden dat er een hond bij komt. Geef hem geen reden tot jaloezie en besteed voldoende aandacht aan je kat. Beloon hem ook als hij de hond wilt benaderen en zorg dat je hond geen gekke bewegingen kan maken.

Je zal merken dat na verloop van tijd de dieren aan elkaar wennen. Wie weet welke vriendschappen voor het leven ontstaan! Het is dan ook echt genieten om ze dan samen te zien slapen of knuffelen. Je moet er dan ook niet aan denken dat één van beiden ziek wordt. Maar dat kan je van tevoren niet voorspellen. Zorg daarom voor de juiste hondenverzekering of kattenverzekering zodat je daar geen zorgen om hebt. Vergelijk daarom vandaag nog bij ons alle huisdierverzekeringen!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest