Vuurwerkangst huisdieren: wat kan je eraan doen?

Geplaatst op: 30-11-2017 door Jasper

De feestmaand gaat weer van start. Voor ons een maand waarin we onze familie en vrienden opzoeken, en gezellig samen deze dagen vieren. Maar onze huisdieren ervaren dit anders en veel huisdieren raken dan ook in paniek tijdens de jaarwisseling. Vuurwerkangst huisdieren is dan ook Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Het is toch zielig dat je hond of kat hier last van krijgt? Er is een verschil te zien tussen oplossingen met een lange termijn aanpak, of een korte termijn aanpak. Beide mogelijkheden behandelen wij hier.

Korte termijn aanpak vuurwerkangst huisdieren

Medicatie is de oplossing wanneer je op korte termijn het huisdier wilt kalmeren. De dierenarts kan je hier het beste over informeren. Er is namelijk nogal veel verschil tussen de verschillende soorten medicijnen die gegeven worden. Er is namelijk medicatie die het dier zo suf maken, dat ze geen angst meer vertonen. Terwijl je hond of kat wel de vuurwerkgeluiden hoort en nog wel bang is, maar zijn angstgevoelens niet kwijt kan omdat ze dus onderdrukt worden. Er is wel medicatie verkrijgbaar waarbij de angst wordt weggenomen, terwijl de hond of kat niet suf wordt. Nogmaals, de dierenarts kan je hierover het beste informeren.

Lange termijn vuurwerkangst huisdieren

De beste manier om je huisdier te laten omgaan met vuurwerk, is om hier ruim van tevoren een plan van aanpak voor te maken. Hiermee voorkom je dat je huisdier medicatie nodig heeft, en de rest van zijn leven geen vuurwerkangst meer heeft. Wat kan helpen is door een week of 5, 6 voor de jaarwisseling een geluidsopname met vuurwerkknallen af te spelen. Eerst speel je het geluid zacht af. Wanneer de hond of kat hier niet of nauwelijks op reageert met angstgedrag is het belangrijk om hem te belonen. Dit kan door een snoepje, aandacht of een moment van spelen. Dit bouw je langzaam uit, door het geluid elke keer weer wat harder te zetten. Zorg er wel voor dat je niet te hard van stapel loopt en je huisdier laat wennen aan het geluid.

Er zijn ondersteunende middelen beschikbaar zoals geurverdampers. Deze geven een geruststellende geur af die alleen je hond of kat kan ruiken. Verder zijn er geruststellende voedingssupplementen verkrijgbaar. Bij zowel het voer als de geur is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit positieve resultaten oplevert. Ook hier adviseren wij om contact met de dierenarts op te nemen of dit voor jouw huisdier geschikt is.

Nog enkele tips

  • Laat je hond op de dag zelf lekker lang uit, door bijvoorbeeld op de hei of in het bos een stuk te lopen. Grote kans dat daar geen vuurwerk is en je hond wordt er moe van. Ga zeker niet naar buiten met je hond rond de jaarwisseling.
  • Misschien denk je er niet aan, maar zorg dat je kat een paar dagen voor de jaarwisseling al binnen is. Want vaak wordt er dan al well vuurwerk afgestoken, waar hij van schrikt. En daardoor kan hij in paniek raken en de weg kwijtraken. Daar wil je niet aan denken, dus laat je kat maar een paar dagen binnen.
  • Zorg dat je gordijnen dicht zijn en de televisie wat harder staat rond de jaarwisseling.
  • Blijf zelf rustig en negeer het angstige gedrag van je huisdier, anders beloon je hem en denkt hij dat het goed is dat hij bang is.

Wist je al dat jouw dierenartskosten vergoed worden door een huisdierenverzekering? Nog geen hondenverzekering of kattenverzekering afgesloten, maar wil je dit wel? Vergelijk dan eerst bij ons de aanbieders online, zodat je een bewuste keuze kan maken voor de juiste dierenverzekering.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest