Wordt je kat chippen verplicht?

Geplaatst op: 08-02-2018 door Jasper

Het is al enige tijd verplicht om je hond te laten chippen, maar voor je kat is hier nog geen regelgeving voor in Nederland. Tot nu toe, want begin februari is bekend geworden dat er een Kamermeerderheid voorstander is voor het invoeren van een verplichte chip bij katten. Waarom is je kat chippen verplicht aan het worden?

Waarom je kat chippen verplicht?

Jaarlijks zitten meer dan 35.000 katten in dierenasiels, en bij vele van deze katten is niet bekend wie de eigenaar is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want de katten moeten dan weer naar een nieuw baasje op zoek. En dat gebeurt vaak niet. De dierenambulances en asielen hebben op dagelijkse basis et maken met katten zonder chip, of verkeerde registratie. Maar een klein deel van de katten wordt weer teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. In 2017 hebben 35 gemeenten daarom een brief geschreven aan de Tweede Kamer, met het verzoek om het verplicht te stellen om je kat te chippen. Op het moment dat de kat vermist raakt en wordt gevonden, kan de chip worden uitgelezen. En op deze simpele manier worden teruggebracht bij de eigenaar.

Zwerfkatten

De maatregel zal niet van de ene op de andere dag verplicht worden gesteld. Het is dan ook logisch dat er een periode overheen zal gaan waarin de eigenaar de kans heeft om zijn kat te laten chippen. Naast het herenigen van vermiste katten met hun eigenaar is er nog een voordeel van het chippen van katten. Op dit moment zijn er naar schatting tussen de 130.000 en 1,2 miljoen katten aan het zwerven door steden en natuurgebieden. Ze richten veel schade aan in de natuur, jaarlijks worden er zijn 140 miljoen inheemse dieren gedood door de zwerfkatten. Door de chip kan bijzwerfkatten worden gecontroleerd wie de eigenaar is. En kan de eigenaar worden gewezen op de zorgplicht voor hun kat.

Het laten chippen van je kat kost enkele tientallen euro’s. Maar goed, als je 5 katten hebt bijvoorbeeld dan loopt dat al aardig op in de papieren. Maar goed, mocht je kat onverwachts vermist raken dan is de kans op hereniging wek groter. Advies luidt dan ook om je kat(ten) toch te laten chippen. En wist je al dat je met een kattenverzekering je de kosten voor het chippen vergoed kan krijgen? Vergelijk online bij ons de aanbieders, en sluit vervolgens binnen enkele minuten jouw gewenste kattenverzekering af.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest