Niesziekte bij je kat, wat te doen?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

De niesziekte is een virusaandoening en daardoor besmettelijk voor de neus en keel. Het virus wordt overgedragen doordat katten direct contact met elkaar hebben. Denk bijvoorbeeld in een pension waar katten even aan elkaar snuffelen of waar ze een gedeelde ruimte hebben waar ze slapen. Je kan gelukkig je kat laten inenten tegen de nierziekte, maar vooral in de zomer is er een piek van het virus te zien onder ingeënte katten. Vaak gebeurt dit in de dierenpensions, maar dit gebeurt veel minder vaak dan bij niet gevaccineerde katten.

Hoe herken je de niesziekte?

De naam “niesziekte” is niet willekeurig gekozen, als je kat dit heeft is hij vaker dan normaal aan het niezen. Dit kan wel weer variëren in af en toe niezen tot aan continu niezen. Verder kan je kat last hebben van benauwdheid aan de luchtwegen en van kuchen. Andere symptomen waar je rekening mee moet houden, zijn:

  • Blaasjes op de tong
  • Koorts
  • Kwijlen
  • Niet eten of drinken
  • Pus uit ogen en/of neus

Vooral jonge en niet gevaccineerde katten kunnen erg ziek worden als ze de niesziekte hebben opgelopen. Wanneer er te laat wordt gestart met een behandeling loop je het risico dat de ziekte chronisch wordt en blijft terugkomen. Helaas komt dit regelmatig voor in de praktijk.

Behandeling van de niesziekte

Als je vermoedt dat je kat de niesziekte heeft, neem dan direct contact op met je dierenarts. Hij zal vrij makkelijk de diagnose kunnen stellen, doordat de symptomen goed zichtbaar zijn. Bijna altijd schrijft de dierenarts antibiotica voor, voornamelijk om de koorts tegen te gaan. Ook doet hij dit wanneer er veel pus uit de ogen of neus komt. Het is belangrijk dat de kat voldoende vocht binnen krijgt, indien noodzakelijk zal de dierenarts een infuus geven om uitdroging te voorkomen. In principe is de niesziekte dus goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent.

Voorkomen van de niesziekte

Om te voorkomen dat je kat geïnfecteerd wordt met de niesziekte, raden wij aan om jaarlijks je kat te laten inenten. Begin hier op tijd mee, namelijk als je kat nog een kitten is. Door het vaccinatie schema voor kittens te volgen, weet je zeker dat je kitten voldoende beschermd is. Mocht je toch vermoeden dat je kat de niesziekte heeft, wacht dan niet om naar de dierenarts te gaan, maar neem direct contact op. Tot slot kan het zijn dat je jouw kat naar een dierenpension wilt brengen. Let er dan op dat dit pension het verplicht stelt dat alle dieren ingeënt zijn om zo erger te voorkomen.

Zoals je hebt gelezen is veel leed te voorkomen als je jouw kat op tijd hebt ingeënt. Deze kosten worden vaak vergoed vanuit een aanvullende dierenverzekering. Vergelijk de aanvullende kattenverzekeringen zodat je precies weet wat er wel en niet wordt vergoed. Als je de juiste kattenverzekering hebt afgesloten, is jouw kat verzekerd van de beste medische zorg.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest