Urine opvangen bij een hond. Hoe doe je dat?

Geplaatst op: 20-07-2018 door Jasper

Waarom urine opvangen bij een hond?

Heeft je hond last van onverklaarbare klachten? De dierenarts kan je dan vragen om urine op te vangen van je hond. Door de urine van je hond te onderzoeken kan de dierenarts aanwijzingen krijgen wat er mis is. Uit urine blijken vaak ziekten en aandoeningen van de nieren, blaas en urinewegen, maar ook over eventuele algemene aandoeningen. Allereerst wordt er gekeken hoe de urine er uitziet. Behalve de kleur wordt ook een eventuele afwijkende geur opgemerkt. Daarbij wordt de urine getest op de hoeveelheid glucose en eiwitten en of er zich bloed in bevindt. Al deze dingen samen geven een goed beeld van de gezondheid van je hond en kunnen bepaalde klachten verklaren.

Hoe urine opvangen bij een hond?

Om je hond zo min mogelijk te belasten zal de dierenarts waarschijnlijk vragen of je zelf urine wilt opvangen. Hoe doe je dit en waar moet je op letten?

      • Allereerst is het erg belangrijk om met schone spullen te werken. Zorg ervoor dat waar je de urine mee opvangt (en bewaart) geheel steriel is. Is dit niet het geval dan kan dit de uitslag beïnvloeden. Het beste is om het opvangmateriaal een paar keer om te spoelen met heet water voordat je aan de slag gaat.
      • Je hebt speciale opvangschepjes voor het opvangen van urine. Heb je deze niet? Dan werken ook een soeplepel, een steelpannetje of bakje prima. Plaats zodra de hond gaat staan of zitten om te plassen het bakje of de lepel onder de hond en vang de urine op.
      • Probeer ochtendurine op te vangen. Deze is het meeste geconcentreerd maar behalve dat zal een hond met een volle blaas minder snel stoppen met plassen als je hem benaderd dan als hij niet zo nodig hoeft.
      • Giet de urine over in een steriel bewaarbakje en breng deze het liefst binnen 2 uur bij de dierenarts. Maar uiterlijk binnen 6-8 uur. Lukt het niet om de urine direct te brengen bewaar deze dan tussentijds in de koelkast. Als urine langer dan 2 uur heeft gestaan, is de kans groot dat de urinewaardes veranderd zijn. Hierdoor kan er een vals negatieve uitslag uit het urineonderzoek komen. Door deze in de koelkast te plaatsen verleng je deze periode met enkele uren.

      Lukt het je niet goed om de urine op te vangen dan zijn er altijd nog methodes waar de dierenarts bij kan helpen. Overleg hiervoor met jouw dierenarts. Een dierenartsconsult krijg je in de meeste gevallen vergoedt als je een hondenverzekering afsluit, schroom dus niet om een keer extra om advies te vragen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest