Blaasgruis kat: wat kun je er aan doen?

Geplaatst op: 30-01-2019 door Jasper

Wat is blaasgruis en wat kun je er aan doen?

Katten hebben vaak te maken met blaasproblemen. Een blaasontsteking is snel opgelopen en kan vervelende gevolgen hebben voor je kat. Als jouw kat gaat proberen te plassen komt er extra druk te staan op zijn blaas en zal hij pijnscheuten ervaren. Blaasontstekingen worden vaak veroorzaakt door blaasgruis wat zich ophoopt in de urinebuis en zo tot irritatie leidt met alle gevolgen van dien.

Symptonen van blaasgruis kat

Als je één van de volgende verschijnselen ziet bij je kat ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts want dit zou weleens op een blaasontsteking kunnen duiden of erger.

  • Je kat gaat veel vaker naar de kattenbak dan normaal
  • Hij blijft hier te lang zitten maar doet slechts kleine plasjes
  • De kat miauwt of gilt vanaf de kattenbak
  • Urinekleur van de kat is rood
  • Je merkt dat de kat pijn heeft als je hem oppakt of zijn buik aanraakt
  • Er wordt ineens op andere plekken geplast of gesproeit dan op de kattenbak

Om voor de dierenarts te kunnen constateren of er sprake is van blaasgruis dien je urine op te vangen en mee te nemen naar de dierenarts. Deze kan hier een test mee uitvoeren of eventueel een echo maken van je huisdier.

Oplossing blaasgruis kat

Als er daadwerkelijk sprake is een blaasontsteking veroorzaakt door blaasgruis dan kun je dit in veel gevallen oplossen met speciale dieetvoeding Deze speciale voeding zorgt voor de juiste zuurtegraad in de urine waardoor gruis geen kans krijgt. Dit voer is een stuk duurder dan normale voeding. Je kat heeft hier echter minder van nodig waardoor je minder snel nieuw voer moet halen dan je gewend bent. Laat de urine na 4 weken weer controleren door de dierenarts om te zien of het probleem is opgelost. In sommige gevallen is blaasgruis helaas niet op te lossen met een speciaal dieet. In deze gevallen zal een operatie nodig zijn. De kosten hiervan kunnen wel oplopen tot €1700,- iets wat een flinke impact op je portemonnee kan hebben als je geen kattenverzekering hebt.

Wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan? Kijk dan eens bij onze onafhankelijke vergelijker of een kattenverzekering passend is. Met een klein bedrag per maand kunnen grote bedragen voor bijvoorbeeld operaties verzekerd worden waardoor je een zorg minder hebt als je huisdier ziek is.

 

 

 

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest