Chronische bronchitis hond: behandeling

Geplaatst op: 14-09-2017 door Jasper

Wanneer jouw hond veel hoest en dit langer duurt dan 2 maanden, dan kan hij chronische bronchitis hebben. Chronische bronchitis zie je vaak bij kleinere honden, en deze honden zijn dan ook al vaak op leeftijd en hebben last van overgewicht. Wanneer jouw hond last heeft van deze aandoening dan is dit erg vervelend. In het begin merk je dat de hond dagelijks veel gaat hoesten, je kan het vergelijken met een droge rokershoest. Daarna wordt het hoesten en gerocheld, doordat de luchtwegen meer slijm produceren. De meeste honden hebben geen last van andere klachten, behalve dan het hoesten.

Soorten bronchitis

Bij chronische bronchitis is er een ontsteking van de luchtwegen waardoor de hoest ontstaat. Wanneer jouw hond acute bronchitis krijgt, dan is de kans groot dat hij kennelhoest heeft. Je kan jouw hond inenten tegen kennelhoest, dit is vaak ook verplicht wanneer je jouw hond naar een pension brengt. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen ontstoken, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld des te beter de prognose is.

De dierenarts kan een röntgenfoto maken van de luchtwegen waarop duidelijk te zien zal zijn dat er sprake is van bronchitis. Maar een kleinere hond op leeftijd kan ook naast de bronchitis last hebben van bijvoorbeeld hartruis of een samengevallen luchtpijp. In combinatie met de bronchitis kan de hond blijven hoesten. Het is dan ook belangrijk voor de dierenarts om gericht onderzoek te doen, en niet te snel een diagnose vast te stellen. Om de juiste behandeling te kiezen, zal de dierenarts vaak nog een echo maken.

Behandeling van chronische bronchitis

Het hoesten zelf zal worden onderdrukt met prednisontabletten om de ontsteking te onderdrukken. Dit is wel voor de rest van het leven nodig daarom wordt er een zo laag mogelijke dosering gegeven. Maar ook kan een antibioticakuur helpen, als uw hond een longontsteking heeft opgelopen. Dit is namelijk vaak te zien bij honden met chronische bronchitis. Andere maatregelen die worden geadviseerd zijn gericht op de leefomgeving van de hond. Vermijd roken in de buurt van de hond en gebruik geen parfum. Dit kan de luchtwegen irriteren. Dit effect heeft stof en gruis ook, dus bij een verbouwing kan je de hond beter tijdelijk ergens anders onderbrengen. Wanneer de hond gaat hoesten in bepaalde situaties, raden wij aan dit zoveel mogelijk te vermijden. Te dikke honden worden waarschijnlijk al door de dierenarts op een dieet gezet. Mocht dit nog niet het geval zijn dan kunt u aan de dierenarts tips vragen.

Wanneer je hond bronchitis heeft, dan moet hij de rest van zijn leven medicijnen blijven slikken. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Ook hangt er aan het onderzoek van de dierenarts een aardig prijskaartje. Het is dan fijn te weten dat deze kosten vergoed worden door de hondenverzekeringVergelijk van tevoren de verschillende verzekeraars zodat je degene kiest die het best bij jouw hond past.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest