Kennelhoest bij hond herkennen

Geplaatst op: 29-06-2017 door Jasper

Misschien heb je wel eens het begrip kennelhoest voorbij zien komen op forums of informatiefolders. Maar wat is dit precies, en hoe kan je jouw hond hiervoor beschermen? Kennelhoest is een vorm van bronchitis. Jouw hond heeft last van een harde droge hoest en veel hondeneigenaren omschrijven het alsof er iets vastzit in de keel.

Oorzaken kennelhoest

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen van kennelhoest. De afgelopen jaren zien we dat er steeds meer puppy’s worden vervoerd vanuit Oost-Europese landen. Dit geeft de puppy’s veel stress, waardoor zij vatbaarder zijn voor allerlei infecties. Andere oorzaken zijn sigarettenrook, overmatig veel stof, slechte ventilatie en koude temperatuur. Kennelhoest wordt overgebracht door een bacterie (bordetella) of een virus (parainfluenza). Bordetella kan worden overgebracht op cavia’s, konijnen, katten en andere honden en is zeer besmettelijk tussen honden onderling. Parainfluenza is alleen besmettelijk onder honden. De besmetting vindt plaats door direct contact tussen de honden, en het duurt 2 – 14 dagen voordat de symptomen verschijnen. Als jouw hond kennelhoest heeft, is hij ongeveer een week besmettelijk voor zijn omgeving.

Behandeling

Als je denkt dat jouw hond besmet is, kan dit makkelijk worden gecontroleerd door de dierenarts. Door op de keel te drukken zal de hond direct gaan hoesten en kokhalzen. Als je hond een milde infectie heeft, zal dit uit zichzelf moeten genezen. Wanneer de infectie heftiger is, schrijft de dierenarts een antibioticakuur voor. Hierdoor wordt het herstel versneld. Wellicht mag je hond ook hoestonderdrukkers nemen zodat hij minder last krijgen van hoestaanvallen. Laat de dierenarts als je hond controleren ook als je twijfelt. Bij puppy’s of al zieke honden kan kennelhoest overgaan in een longontsteking. Het gaat dan veel langer duren om je hond goed te behandelen.

Gelukkig kan je jouw hond vaccineren, zodat kennelhoest wordt voorkomen. Wist je al dat je deze kosten en de kosten voor de dierenarts kan verzekeren? Het is handig om eerst te onderzoeken welke kosten worden vergoed vanuit de basispremie en voor welke kosten je aanvullende dekkingen kan afsluiten. Vergelijk daarom eerst de hondenverzekeringen zodat je zeker weet dat je de beste verzekering voor je hond afsluit!

 

 

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest