Dit kost het knippen van de nagels van je hond

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Waar katten hun nagels slijten aan een krabpaal, doet de hond eigenlijk niets met zijn nagels. In principe kun je de nagels van je harige vriend zelf knippen, maar als je dat niet ziet zitten of professioneel wilt laten uitvoeren, kan de dierenarts dat doen. Wat kost het knippen van hondennagels? Meestal betaal je ongeveer 8 tot 13 euro, afhankelijk van je dierenarts. Er zijn ook dierenartsen die nagels knippen aanbieden als gratis dienst. In dit artikel lees je meer over nagels knippen bij honden en de kosten.

Waarom zijn gezonde nagels belangrijk?

De nagels van honden zouden in de natuur moeten slijten vanwege het lopen op ruwe ondergronden. Nu honden huisdieren zijn gebeurt dat niet altijd, waardoor de nagels handmatig moeten worden geknipt. Als nagels te lang groeien, kan je hond een verkeerde houding aannemen, omdat het pootje wat omhoogkomt. Doorgaans moet je ongeveer elke twee maanden of acht weken de nagels bijknippen.

Nagels zelf knippen of laten knippen

Nagels te ver afknippen of verkeerd knippen kan leiden tot problemen zoals bloedingen of zelfs ingegroeide nagels. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je knipt als baasje. Je kunt dat leren door zelf onderzoek te doen, maar de dierenarts geeft ook vaak consulten aan baasjes om goed knippen te leren.

Als je dat niet ziet zitten, kan de dierenarts dit uitvoeren. De kosten zijn niet hoog en sommige artsen bieden zelfs gratis knipbeurten aan bij een medische controle van de hond. De hondenverzekering dekt nagelknippen daarom niet.

Als je hond problemen heeft met de nagels, zoals zwarte nagels, een nagelriemontsteking of ingescheurde nagels, is het altijd verstandig naar de dierenarts te gaan voor de nagelverzorging. In dat geval zal de arts de kosten rekenen voor een medisch consult en valt het niet onder nagelverzorging. Je betaalt dan ongeveer 40 tot 60 euro. Deze kosten dekken hondenverzekeraars wel.

Hoe knip je de nagels van je hond zelf?

Als je besluit dat je genoeg kennis hebt om de nagels van je hond te knippen, kun je zelf aan de slag gaan. Het is daarbij belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je hond gerustgesteld is wanneer je knipt.
  • Je kunt je hondje afleiden door het iets te eten aan te bieden terwijl je de nagels knipt.
  • Ontdek of je hond liever ligt, zit of staat terwijl je knipt.
  • Schaf geen kleine schaar aan voor een grote hond of andersom.

Als je de basisregels kent en je hond is eenmaal gewend aan het regelmatig knippen, zal het ook steeds makkelijker worden om de procedure uit te voeren.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest