Dit zijn de kosten van bloedonderzoek bij een hond

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Een van de meest gebruikte manieren om een diagnose te stellen is het doen van bloedonderzoek. Ook bij honden is er in het bloed veel te zien aan de gezondheid van het beest. Bloedonderzoek kan ook de opstap zijn naar vervolgonderzoek. Maar wat betaal je eigenlijk voor een bloedonderzoek?

Zoveel kost bloedonderzoek

Bloedonderzoek heeft een prijskaartje dat nooit in de honderden euros loopt, maar kan van kliniek tot kliniek zweven tussen 30 tot zelfs 150 euro. Meestal betaal je een bedrag rond de 50 euro voor bloedonderzoek. De kosten hangen, zoals gezegd, af van de kliniek maar ook het soort bloedonderzoek dat gedaan moet worden. De volgende soorten bloedonderzoek kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden:

  • Endocrinologie: onderzoek naar hormonen of de stofwisseling van de hond.
  • Hematologie: onderzoek naar bloedaandingen die zichtbaar zijn in de bloedcellen.
  • Erfelijkheidsonderzoek: Vooral bij rashonden is een erfelijke aandoening zichtbaar in het bloed.
  • Toxicologie: bloedonderzoek bij verdenking van vergiftiging.

Waarom is een bloedonderzoek gewenst?

Bloedonderzoek is belangrijk om bijvoorbeeld te onderzoeken waarom een hond bepaalde symptomen heeft maar kan ook gebruikt worden als controle op de gezondheid van de hond of op welke manier (nieuwe) medicatie aanslaat bij het dier. Ook bij een operatie met narcose wordt soms bloedonderzoek gedaan om te bepalen welke soort narcose er gekozen moet worden.

Het bloedonderzoek vindt plaats bij de voorpootjes, soms scheert de dierenarts wat vacht weg. Op die manier zijn de aders beter zichtbaar. Net als bij mensen gaat het afnemen van bloed met een heel dun naaldje. Het bloed gaat ook in buisjes, net als bij mensen.

Bloedonderzoek laten verzekeren

Bloedonderzoek is vaak een routinematig onderzoek van de dierenarts. Hoewel het onderzoek vaak niet meer kost dan een paar tientjes, is het zonde om steeds voor de onderzoeken uit eigen zak te betalen, als je je hond ook kunt laten verzekeren.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest