Giftig voedsel voor huisdieren

Geplaatst op: 19-02-2017 door Sanne

Ieder baasje geeft zijn dier wel eens iets lekkers. Of dat nu een honden- of kattensnoepje is, of een blokje kaas of een borrelnootje. Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar sommige voedingsmiddelen die wij als mensen eten, kunnen voor onze viervoeters als honden en katten juist giftig zijn. Als baasje is het dus goed om te weten wat je jouw dier wel en niet kan geven. Dit om narigheden (en hoge dierenartskosten!) te voorkomen.

Voedingsmiddelen giftig voor kat en hond

Of je nu zelf je dier iets hebt gevoerd, of hij per ongeluk iets te pakken heeft gekregen, sommige stoffen zijn in kleine hoeveelheden al giftig en kunnen (blijvende) schade veroorzaken bij jouw dier.

Er zijn veel gevaarlijke stoffen voor huisdieren. Dingen die voor de hand liggen als bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, vloeistoffen uit auto’s, producten als verf en terpentine, maar bijvoorbeeld ook cosmetica en zout water. Voeding die wij mensen eten lijken dan tamelijk onschuldig, maar niets is minder waar. Mocht je de situatie niet vertrouwen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Voedingsmiddelen die vergiftiging kunnen veroorzaken, o.a.:

  • Knoflook
  • Chocolade
  • Rozijnen / druiven
  • Cafeïne (koffie)
  • Xylitol (suikervervanger in snoepjes)
  • Avocado
  • Uien
  • Prei

Wat te doen bij vergiftiging?

Niet in alle situaties zullen er direct symptomen optreden. Houd dit dus in de gaten als jouw hond of kat iets verdachts heeft gegeten. Het beste is om na de inname bij het dier direct contact te zoeken met de dierenarts. Hij kan het beste vertellen wat het gevaar is. Mocht het zo zijn dat het dier naar de praktijk moet komen, neem dan altijd de verpakking van desbetreffend (voedings)product mee. Zo kan de dierenarts zien om welke stoffen het gaat.

In het ergste geval zal de dierenarts actie moeten ondernemen en moet jouw huisdier misschien geopereerd worden. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Om op dit soort situaties voorbereid te zijn, kan je een hondenverzekering of kattenverzekering afsluiten. Dan ben je ook als baasje beschermd tegen financiële tegenvallers en zorg je ervoor dat jouw dier altijd de beste medische zorg krijgt.

Bekijk het overzicht op onze website voor alle mogelijke opties bij verschillende verzekeraars.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest