Hond in de rui. Wat kun je er tegen doen?

Geplaatst op: 02-10-2019 door Jasper

Je kijkt om je heen en je ziet dat je alweer de stofzuiger tevoorschijn kunt halen. Overal liggen hondenharen, er lijkt geen einde aan te komen. Je hond in de rui, iets waar je zeker twee keer per jaar mee te maken krijgt. Een hondenvacht is een geweldig systeem wat hem droog, warm of juist koel houdt. Om dit te kunnen doen in de juiste periode van het jaar betekent het dat de vacht van je hond zich aanpast. Dit aanpassen gebeurt vaak met het wisselen van de seizoenen. In deze periode past de huid van de hond zich aan aan het nieuwe seizoen en verliest hierbij veel haar: de rui!

Hoe behandel ik de vacht van mijn hond?

De rui van een hond duurt meestal 3-5 weken en de hoeveelheid haarverlies verschilt per hond. Ook per ras verschilt het hoeveel haar de hond verliest en het is dan nog belangrijker dan normaal om in deze periode een goede huidverzorging toe te passen. Sommige honden hebben een knipvacht, deze verharen het gehele jaar door en moeten dan ook regelmatig geborsteld worden. Andere honden hebben een plukvacht welke ook het hele jaar door verhaart maar tijdens de rui blijven de dode haren eerder hangen waardoor deze eruit ‘geplukt’ moeten worden. De meeste andere honden verharen ook het hele jaar door maar verliezen tijdens de rui extra veel haar.

Wat kun je er tegen doen?

De hond zal zijn eigen vacht verzorgen en in een rui periode zal hij extra schuren of likken om het overtollige haar kwijt te raken. Toch kun je je hond ook helpen als baasje. Het regelmatig borstelen van je hond helpt hem zijn overtollige haren kwijt te raken maar draagt zeker bij in de rui periode. Let er wel op dat je een borstel kiest die op de vacht van je hond is afgestemd. Kies voor honden met korte haren voor een zachte borstel. Honden met lange haren hebben vaak baat bij een hardere borstel of kam.

Het wassen van je hond kan in de rui periode ook fijn zijn. Gebruik dan een neutrale hondenshampoo om de dode haren uit de vacht te krijgen. Heeft je hond lang haar? Droog hem dan met een föhn op een koele stand om klitten te voorkomen. Heeft je hond kort haar dan kun je zijn vacht aan de lucht laten drogen.

Hopelijk kom je met deze tips de komende rui periode wat sneller en beter door en hoef je minder vaak te stofzuigen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest