Informatie over hondsdolheid

Geplaatst op: 18-01-2018 door Jasper

Hondsdolheid is een van de bekende infecties die van dier op mens wordt overgebracht, en is ook bekend onder de term rabiës. De ziekte is helaas dodelijk, zowel wilde dieren als huisdieren kunnen ermee geïnfecteerd raken en vervolgens op mensen overbrengen. Deze besmetting gebeurt via speeksel, krabben of beten. Zonder behandeling is hondsdolheid eigenlijk altijd dodelijk voor de mens. En voor dieren ook altijd. Het is dus een heftige infectie!

Hondsdolheid in Nederland

Wereldwijd komt hondsdolheid voor in meer dan 150 landen, dat is best heftig. Gelukkig komt hondsdolheid in Nederland niet meer voor. Dit komt mede doordat Nederland een vaccinatieprogramma heeft gestart onder de vossen in Nederland. In 1988 was er een rabiësuitbraak onder vossen geweest, die daarna succesvol is bestreden. Wel zijn er vleermuizen in Nederland, die het virus bij zich dragen. Pak daarom nooit zonder handschoen een gewonde of dode vleermuis op. Wanneer je hond een vleermuis in zijn bek heeft gehad, is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om de hond te laten controleren op hondsdolheid. De afgelopen jaren zijn er enkele gevallen van hondsdolheid geconstateerd. Dit is gebeurd bij pups die uit het buitenland (Marokko en Bulgarije) naar Nederland zijn meegenomen. Er zijn daarom strenge eisen om dieren vanuit het buitenland naar Nederland te importeren.

Symptomen hondsdolheid

Een hond of kat kan al meerdere dagen besmet zijn met het virus voordat het zichtbaar is. De verschijnselen variëren en verschillen per dier. Het dier kan wordt waarschijnlijk agressief en onrustig. Daarnaast kunnen de volgende symptomen optreden:

  • koorts
  • spiertrillingen
  • krampen
  • verlammingsverschijnselen
  • kwijlen
  • coma

Via het speeksel wordt het virus overgedragen, wanneer je bijvoorbeeld een wondje op de hand hebt en een besmette hond likt je hand, wordt het virus overgedragen. Wanneer je denkt dat je besmet bent geraakt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts!

In Nederland is een vaccinatie tegen hondsdolheid niet verplicht en noodzakelijk, omdat het virus niet meer in ons land voorkomt. Maar wanneer je naar het buitenland gaat, is het eigenlijk altijd wettelijk verplicht om je huisdier te laten inenten tegen rabiës. Laat je hierover informeren door de dierenarts. Wist je al dat de kosten voor zowel de dierenarts als voor vaccinaties vergoed worden door een dierenverzekering. Vergelijk online de aanbieders van dierenverzekeringen, en kies de verzekeraar die het beste bij jou en je huisdier(en) past!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest