Ontwormen kat: wat moet je doen

Geplaatst op: 25-01-2018 door Jasper

Katten moeten worden ontwormd om een aantal redenen. De eerste reden is dat een worminfectie niet goed is voor de gezondheid van de kat. Door de infectie kan je kat last krijgen van bijvoorbeeld dunne ontlasting, overgeven, doffe vacht, last van zijn ogen of het falen van organen. Niet goed dus! Daarnaast is het ontwormen ook niet goed voor de gezondheid van kleine kinderen. Katten doen graag hun behoefte in de zandbak en dat is natuurlijk de plek waar kinderen ook vaak spelen. Hierdoor lopen ze het risico om besmet te raken met wormeieren. De worminfecties bij kinderen kunnen leiden tot allergieën. Vandaar dat we vandaag aandacht besteden aan wat je moet doen bij ontwormen kat.

Ontstaan van wormen

De wormen kunnen op hun beurt ook op verschillende manier bij de kat komen. Bijvoorbeeld doordat een prooi van de kat (denk aan een vogel of muis) een worminfectie bij zich dragen. Ook kan het komen doordat jijzelf van buitenaf wormen mee naar binnen neemt onder je schoen. En daarmee per ongeluk je kat besmet!

Wormen niet altijd zichtbaar

Je ziet de wormen vaak niet op de kat zitten, want ze leven in de darmen van je lieve kat. Vaak zie je ze alleen als ze dood zijn na ontworming, of wanneer de besmetting dusdanig groot is dat je kat ze uitspuugt of uitpoept. Wees daarom de wormen voor, en geef je kat preventief een ontwormingskuur. Dan weet je zeker dat hij bestand is tegen de wormen.

Ontwormen kat

Hoe begin je aan het ontwormen kat? Bij een kitten geef je een ontwormingskuur met 4 weken, 6 weken, 8 weken en 6 maanden. Vervolgens geef je hem vanaf dat moment 4 keer per kaar een ontwormingskuur. De kuur zelf kan door middel van een pasta, tabletten, drankjes, injectie of pipet. Net wat jouw voorkeur heeft om aan je kat te geven. Je kan er voor kiezen om zelf natuurlijk je kat te ontwormen, maar de dierenarts kan dit ook voor jou doen. Let er wel op dat je dan naast de ontwormingskuur ook de kosten voor het consult van de dierenarts moet betalen. Het goede nieuws is dat je jezelf voor deze kosten kan verzekeren met een huisdierenverzekering. Check online de aanbieders en sluit vandaag nog een huisdierenverzekering voor je lieve kat af!

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest