Pillen geven aan een kat. Met deze tips lukt het!

Geplaatst op: 15-05-2018 door Jasper

Soms is het onvermijdelijk dat je kat medicijnen moet krijgen. Het kan zijn dat je kat een aandoening heeft waarvoor hij pillen moet krijgen maar ook ontwormen moet je regelmatig doen door middel van tabletten. Hiervoor maak je natuurlijk niet elke keer een afspraak bij de huisarts. Pillen geven aan een kat kan echter wel een uitdaging zijn. Met mijn volgende tips is de kans wel groter dat het soepel verloopt.

Pillen geven aan een kat in voedsel

De meest snelle en soepele manier is om de pillen te verstoppen in voedsel. Kies iets plakkerigs uit waar de tablet niet snel uit kan vallen zoals smeerkaas of smeerworst. Je kunt de pil ook eerst nog kleiner maken om hem te ‘verstoppen’. Je kunt je kat natuurlijk direct het stukje eten geven met het pilletje maar je kunt hem ook eerst enthousiast maken door 1 of 2 stukjes te geven zonder pilletje. In zijn enthousiasme zal het laatste stukje met de tablet er waarschijnlijk ook snel in gaan.

Denk je dat je kat er niet intrapt om het pilletje met het voedsel in te nemen dan kun je altijd nog deze tweede optie proberen.

Pillen direct in de bek geven.

Deze handeling vergt wat meer tijd maar als je hem eenmaal onder de knie hebt dan werkt hij erg goed.  Is jouw kat rustig en laat hij zich makkelijk pakken zonder te krabben dan zal dit iets makkelijker verlopen. Heb je een schrikachtige kat of één die eerder zijn nagels uitslaat? Dan raad ik aan om hem tussen je benen te houden terwijl je achter hem zit, zijn pootjes in een deken te wikkelen of dit met z’n tweeën aan te pakken.

Zorg dat je kat op een stevig oppervlak staat of zit. Pak met je hand het kopje van de kat  goed vast met je duim aan één kant en de rest van de vingers aan de andere kant en til het kopje wat naar achteren zodat de kat naar boven kijkt. Zijn bek zal nu waarschijnlijk al open gaan. Zo niet kun je zachtjes in hoek van het bekje drukken om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Neem nu de pil in je andere hand en leg deze zo ver mogelijk achter op de tong van de kat. Hoe verder naar achter hoe kleiner de kans dat hij hem uitspuugt. Sluit nu de bek van de kat, blijf zijn kop naar achter houden en wrijf zachtjes over zijn keel. De kat zal hierdoor slikken en het pilletje verdwijnt in zijn maag.

Vind je het toch nog lastig om dit zelf te doen dan kun je natuurlijk altijd de dierenarts vragen direct de nodige medicatie toe te dienen als je daar bent voor de controle. Wist je trouwens dat je de kosten voor een dierenarts consult vergoedt krijgt als je een kattenverzekering hebt afgesloten?

 

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest