Wat kost de operatie aan een hernia bij je hond?

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Als je hond moeilijker loopt, de stoeprand niet af wil of sleept met de pootjes, kan een hernia het probleem zijn. Hernia’s zijn net als bij mensen, voor honden heel pijnlijk. Het is belangrijk om een hernia te behandelen, maar wat betaal je voor zo’n operatie?

Operatie aan hernia is complex en kost daarom veel

Een hernia is geen simpel probleem om op te lossen voor een dierenarts. Afhankelijk van de soort kliniek, de grootte van je hond of de complexiteit van de hernia, kun je een bedrag van rond de 1000 euro betalen voor een operatie aan een hernia. De kosten kunnen zelfs oplopen tot zo’n 3000 euro.

Laat je daarom verzekeren tegen zulke kosten door een goede hondenverzekering af te sluiten. De verzekeringsmaatschappij zal het hele of gedeeltelijke bedrag aan je uitkeren.

Wat is een hernia precies?

Hernia’s komen vrij regelmatig voor bij honden. De rug is soepel en bestaat uit verschillende wervels. Bij een hernia is de bindweefselring van de tussenwervelschijf stuk. Het weefsel bestaat uit een zachte kern die uit de schijf komt en tegen de zenuwen in de wervelkolom drukt. Dit veroorzaakt pijn.

Symptomen van een hernia

Om zeker te weten dat je hond een hernia heeft, moet de dierenarts een MRI- of CT-scan uitvoeren. Op de scan zal de hernia zichtbaar zijn in de rug. In de inleiding heb je al enkele symptomen gezien waar je hond mee kan kampen als deze leidt aan een hernia. Hieronder vind je enkele andere symptomen:

  • je hond heeft moeite met springen,
  • je hond loopt mank,
  • je hond is incontinent,
  • je hond sleept met de pootjes over de vloer,
  • je hond piept want heeft pijn,
  • je hond is gedeeltelijk verlamd (vaak de achterpoten).

Hoe verder

Als je hond is geoopereerd herstelt deze meestal goed. Soms raken hondjes gedeeltelijk verlamd door een hernia. Na de operatie zal de verlamming vaak verbeteren, maar soms blijft je hond wat hinder ondervinden.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest