Wat kost een hond?

Geplaatst op: 23-11-2017 door Jasper

Wanneer je beslist om een hond in huis te nemen, ga je niet over één nacht ijs. Je kan er vanuit gaan dat een hond gemiddeld 12 jaar oud wordt. Houd er rekening mee dat kleine honden(rassen) ouder worden dan grote honden. Als je dus van tevoren weet dat je een lang hondenleven samen hebt, is het verstandig om te berekenen wat de maandelijkse honden kosten zijn . Dit klinkt misschien heel afstandelijk, zo’n financiële berekening. Maar als je hier niet goed over nadenkt, kan het eenmaal tegenvallen als de hond in huis is. En dan is het voor de hond ontzettend zielig als hij uiteindelijk naar het asiel gaat, omdat je de honden kosten niet meer kan betalen.

Aanschaf van de hond

Als je een hond uit het asiel haalt, moet je rekening houden met kosten rond tussen de EUR 100 – EUR 150. Maar het kan ook zijn dat je de hond bij een rasfokker wilt kiezen. Dan ben je minimaal EUR 500 kwijt, maar dan heb je wel een stamboom erbij. Let op dat er veel broodfokkers zijn, dit zijn niet erkende hondenfokkers. De honden bij deze fokkers worden vaak slecht behandeld en deze hondjes zijn vaak ziek.

Hondenspullen

Wanneer je een hond in huis haalt, heeft hij natuurlijk allerlei spullen nodig. Denk aan een lekkere hondenmand of hondenkleed. Ook heb je een riem nodig, halsband, eet- en drinkbak, en speeltjes. Je kan het zo gek maken als je wilt qua aanschafprijs. Koop je het nieuw, tweedehands, is het trendy, etc. Zo is een simpele halsband voor een paar euro te vinden, maar ook voor EUR 50. Kies een budget, zodat je hier gericht naar kan shoppen. Verder kan je nog allerlei accessoires toevoegen, zoals hondenkleding. Als je met je hond gaat trainen heb je daar ook weer aparte accessoires voor nodig.

Maandelijkse lasten

Uiteraard moet je hond een paar keer per dag eten. Je hebt de keuze uit droog hondenvoer (brokken) of natvoer. Ook zijn er speciale hondensnoepjes of tussendoortjes te vinden, vergeet niet dat dit soort voeding slecht is voor het gebit en gewicht van je hond. Afhankelijk van hoeveel je hond eet, en wat voor voeding hij eet kan je rekening houden met een bedrag tussen de EUR 25 en EUR 70. Een andere maandelijkse kostenpost is de hondenbelasting. Per gemeente verschillen de prijzen, maar houd rekening met euro of 10 per maand.

Honden kosten gezondheid

De gezondheid van je hond is een zware kostenpost. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse consult bij de dierenarts (gemiddeld EUR 35), inenten (gemiddeld EUR 25), ontwormen (gemiddeld EUR 10), en ontvlooien (gemiddeld EUR 25). Dan heb je nog kosten voor steriliseren (gemiddeld EUR 500), en hebben we het nog niet eens gehad over medische behandelingen bij een aandoening of bijvoorbeeld ongeluk. Kortom, wanneer je een hond aanschaft, zijn de medische kosten de hoogste kostenpost.

Met een hondenverzekering krijg je een groot deel van de medische kosten vergoed. Dit kan echt honderden euro’s schelen. Je kan eenvoudig de verschillende verzekeraars vergelijken en vervolgens zelf kiezen welke verzekeraar het beste bij jouw situatie past.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest