Wat kost een gardia test voor je hond?

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Gardia is een maag-darmparasiet die veel voorkomt bij honden en katten. Je hond raakt soms al besmet als hij aan de urine of ontlasting van een andere hond snuffelt of drinkt uit een besmette plas. Om te weten of je hond last heeft van gardia, voert de dierenarts een speciale gardia test uit. Wat kost deze test? Je hond zelf testen op gardia kan al vanaf 10 euro; een ontlastingsonderzoek bij een arts kost tot 150 euro.

Gardia zelf testen bij je hond

Gardia herkennen bij je hond is soms lastig, want niet ieder dier heeft even zware symptomen. Veelvoorkomende symptomen die wijzen op gardia zijn:

  • stinkende ontlasting,
  • slijm in de ontlasting,
  • gele of bleke diarree,
  • overgeven,
  • sloomheid en signalen van pijn,
  • winden laten.

In principe kun je gardia zelf testen bij je hond. Drie keer testen is daarbij verstandig. Test bijvoorbeeld drie dagen op een rij. Gardia testkits kun je al kopen voor ongeveer 10 euro per kit. Sommige aanbieders vragen zo’n 30 euro per testkit. De prijzen kunnen enorm uiteenlopen.

Net als bij een testkit voor het coronavirus neem je een monster om te testen en test je dit op een plaatje. Dit keer neem je een monster van de ontlasting en dus niet van speeksel uit de wang of neus. Het mag ook geen urinemonster zijn.

Een thuistest zegt alleen iets over de aanwezigheid van gardia. Het kan zijn dat je hond een andere aandoening heeft die diarree of overgeven veroorzaakt. Consulteer altijd met een dierenarts, zelfs als je thuis test.

De dierenarts doet ontlastingsonderzoek

Je kunt gardia ook vast laten stellen bij de dierenkliniek als je een thuistest onbetrouwbaar vindt. Ontlastingsonderzoek bij de dierenarts kost ongeveer 100 tot 150 euro. Soms zal er ook bloed worden afgenomen bij je hond. Dat wordt gedaan om bepaalde waardes van vitamines in het bloed te zien. Dat kost meestal zo’n 50 euro, maar kan oplopen tot 150 euro als er aanvullend onderzoek wordt gedaan.

Behandeling van gardia bij honden

Gardia bij honden wordt behandeld met de medicijnen fenbendazol of metronidazol. Deze medicijnen zijn niet duur en kosten meestal zo’n 10 euro per pakje. Als je een hondenverzekering hebt, worden deze medicijnen vaak vergoed. Dat geldt ook voor het ontlastingsonderzoek. Vraag bij je verzekeraar voor de zekerheid na welke kosten gedekt zijn, zo voorkom je onaangename verrassingen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest