Wat kost het om een hond te cremeren?

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Je trouwe viervoeter verliezen is enorm verdrietig nieuws. Een hond overlijdt meestal na zo’n 15 jaar. Soms laat je een hond inslapen bij ziekte. Dat zijn genoeg jaren om helemaal verknocht te raken aan het beestje.

Bij het overlijden van een huisdier mag je de hond in de tuin begraven als de tuin ook echt van jou is, maar veel mensen vinden dat een vervelend idee. Ze kiezen liever voor een officiële manier om de hond een uitvaart te geven. Cremeren is een van deze mogelijkheden. Je kunt dan na afloop de as van je hond bewaren of uitstrooien. Wat zijn de kosten van een hondencrematie?

Wat kost een hond cremeren?

Als je te maken krijgt met de keuze voor het cremeren van je hond, is dat een onderwerp waar je misschien emotioneel over bent. Zeker wanneer de keuzes die je hebt wat luguber van aard zijn. Kiezen voor crematie betekent namelijk of je de keuze moet maken tussen een individuele crematie of eentje met andere honden. Ook de grootte van je hond speelt een rol. Hieronder vind je een overzicht van de keuzes en de globale kosten:

  • Een gezamenlijk crematie kost je ongeveer 100 tot 140 euro.
  • Een individuele crematie kost ongeveer 150 euro voor een kleine hond.
  • Een individuele crematie voor een grote hond kan oplopen tot ongeveer 200 euro.

Je betaalt ook kosten voor de urn en voor het retour ontvangen van de as van je hond, bij een individuele crematie. Dat zal je bij elkaar ongeveer 50 euro kosten.

Is cremeren goedkoper dan begraven?

Honden worden soms ook begraven op een speciale begraafplaats voor dieren. Je kunt dan het graf van je hond bezoeken als je wilt. Een begraafplaats voor je hond vinden begint vanaf prijzen rond de 150 euro en kan oplopen tot zo’n 300 euro. Ook hier zijn de prijzen afhankelijk van de grootte van de hond en of de hond in een gezamenlijk of persoonlijk graf ligt.

Begraven in je eigen tuin is nog altijd de meest goedkope optie, maar dat kan alleen als je een koophuis met eigen tuin hebt. Je moet minstens een gat van 75 centimeter diepte graven. Je kunt je dode hond ook afgeven bij de gemeente. Ook deze keuze kost je niets.

Verzekering voor uitvaart

De kosten van een crematie vallen niet altijd onder de dekking van je hondenverzekering.  Controleer de polis van je huisdier dus goed voor je een uitvaart kiest.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest