Wat kost het verwijderen van tandsteen bij honden?

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Tandproblemen komen vaak voor bij huisdieren en kunnen uiteindelijk leiden tot ontstoken tandvlees. Het reinigen van het gebit is dus belangrijk en daarom kan een behandeling van tandsteen een goed idee zijn. Maar wat kost het verwijderen van tandsteen bij honden? De kosten lopen op van ongeveer 80 tot 200 euro, afhankelijk van de soort dierenarts en de medische voorgeschiedenis van de hond.

Waarom kost tandsteen verwijderen bij honden zoveel geld?

Tandsteen verwijderen bij mensen is doorgaans goedkoper dan de behandeling bij honden. Dat is niet zo gek, want een hond zal niet minutenlang stil met de mond open blijven liggen.

Om tandsteen goed te verwijderen moet de dierenarts de hond onder narcose brengen. Dat kost tijd, maar zorgt er ook voor dat de arts voor het verwijderen van tandsteen uitwendig onderzoek moet doen naar de gezondheid van de hond. Is de hond fit genoeg voor een narcose en zal de hond er goed op reageren?

De prijs voor de behandeling kan oplopen als de dierenarts er tijdens de behandeling achterkomt dat er bijvoorbeeld een kies moet worden getrokken (link naar het nieuwe kies trekken artikel).

Kosten voor tandsteen verwijderen laten verzekeren

Een gezond gebit voor je hond is belangrijk. De kosten voor onderzoek en verzorging van het gebit kunnen flink oplopen. Het is daarom zeker niet onverstandig om gebitsverzorging mee te laten verzekeren als je een hondenverzekering afsluit.

Dat kan al voor een paar euro extra per maand. Met een aanvullende verzekering voor gebitsverzorging wordt een behandeling als tandsteen verwijderen deels of gedeeltelijk helemaal vergoed. Het is daarom altijd slim om contact op te nemen met je verzekeraar, voordat je een behandeling inplant.

Tandsteen bij een hond zelf voorkomen

Je kunt tandsteen vaak niet met het blote oog zien, maar soms wel. Je herkent tandsteen bijvoorbeeld aan:

  • verkleuringen van de tanden,
  • een stinkende adem,
  • rood of gezwollen tandvlees
  • een verminderde eetlust.

Om tandsteen te voorkomen bij honden kun je zelf veel doen. Je kunt bijvoorbeeld de tanden van je hond poetsen met een speciale hondentandenborstel, maar je kunt ook het tandvlees en de tanden van je hond versterken door speciale koekjes of sticks te geven aan de hond die tandproblemen helpen te voorkomen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest