Wat zijn de kosten van een operatie aan patella luxatie voor een hond?

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Patella luxatie is een moeilijk woord voor losse knieschijf. Hoewel dat een beetje gek klinkt, is het een veelvoorkomend probleem bij honden. Dat komt doordat deze aandoening meestal erfelijk is. Een hond met een stamboom is hier bijvoorbeeld gevoelig voor. Ook honden die te maken hebben gehad met een ongeval hebben soms last van patella luxatie. Maar wat moet je doen als je hond hier last van heeft en hoeveel kost het om patella luxatie te laten operen?

Wat betaal je voor een operatie aan patella luxatie?

Deze aandoening aan de knie van je hond is een fikse ingreep. Dat betekent dat je begint bij een bedrag vanaf 300 euro voor een kleine hond en een eenvoudige operatie, tot zelfs 1800 euro voor een grotere hond. Je kunt de kosten van zo’n operatie dekken door een dierenverzekering te nemen. Controleer wel goed of je verzekering dit soort kosten dekt.

Wat is patella luxatie precies?

Patella luxatie mag dan een duur woord zijn voor ‘losse knieschijf’, maar daarmee is niet alles gezegd over deze aandoening. Patella verwijst naar de knieschijf van de hond. Bij een aandoening aan de kniefschijf schiet de knieschijf als het ware van links naar rechts in de groeve.

Dat betekent dat de banden en pezen rond de knieschijf ook harder moeten bewegen. Dat zorgt voor extra veel pijn. De ziekte wordt in vier gradaties gescheiden door dierenartsen. Dat betekent overigens niet dat een hond kan leven met de aandoening.

Hoe herken je patella luxatie?

Als baasje kun je patella luxatie niet herkennen met het blote oog. Je kunt wel bepaalde symptomen herkennen bij je hond:

  • Je hond huilt veel en klaagt bij het lopen.
  • Je hond loopt mank.
  • Je hond gaat veel door de knieën.
  • Je hond houdt één achterpootje in de lucht.

Ook als je hond alleen een beetje mank loopt en weinig lijkt te janken, is het aan te raden naar de dierenarts te gaan. Honden kunnen zich sterker houden dan ze werkelijk zijn.

Hoe voorkom je patella luxatie?

Het is lastig om een erfelijke vorm van deze ziekte te voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om geen rashond te nemen of een erkende fokker te vinden. Grote honden zijn ook gevoelig voor de ziekte, maar het komt vaker bij kleine rassen voor. Daarnaast is het belangrijk je hond voldoende te laten bewegen en ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar worden. Dit is voor de ene hond een grotere uitdaging dan voor de andere.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest