Wat zijn de kosten van oogoperatie voor een hond?

Geplaatst op: 11-02-2023 door Jasper

Voor honden is zicht belangrijker dan je misschien zou denken. Natuurlijk doet het beestje veel met de neus, maar ook de ogen zijn enorm belangrijk. Er zijn verschillende oogziektes die ervoor kunnen zorgen dat een hond minder ziet of simpelweg last heeft van de ogen. Soms zijn deze aandoeningen zo erg dat de hond beter geopereerd kan worden. Wat betaal je eigenlijk voor zo’n operatie?

De kosten van een oogoperatie bij een hond

Wat je betaalt voor een oogoperatie bij een hond verschilt enorm per aandoening, de grootte van de hond en de kliniek de je kiest. Over het algemeen betaal je al snel 900 tot 1500 euro voor bijvoorbeeld een operatie aan staar.

Een operatie aan een ooglid kost je tussen de 300 en 800 euro per oog. Een tumor verwijderen van het ooglid van je hond kost al snel tussen de 500 en 1500 euro.

Om te voorkomen dat je zoveel geld moet betalen om de ogen van je hond gezond te houden, kun je een dierenverzekering afsluiten. Let er overigens ook op dat niet elke dierenarts dezelfde operaties uit kan voeren. Voor sommige oogziektes is een speciale dierenarts nodig.

Welke oogziektes bestaan er allemaal?

Je hebt hierboven al enkele oogziektes gezien die voor kunnen komen bij honden, zoals staar of een aandoening aan het ooglid. Er zijn tal van andere oogziektes waar je hond last van kan krijgen. Je vindt er een aantal hieronder:

  • hoornvliesbeschadiging: beschadiging aan buitenste laag van het oog van je hond,
  • ooglidbeschadiging- of tumor,
  • glaucoom: druk op de oogbol,
  • ectropion: als de oogleden naar buiten krullen,
  • entropion: als de oogleden juist naar binnen krullen,
  • staar: een lensziekte, kan je hond blind maken,
  • uitpuilend oog: ook wel luxatio bulbi genoemd, gebeurt vaak na een ongeval.

Oogdruppels

Oogziekten hoeven lang niet altijd te eindigen op de operatietafel. Om te weten wat de beste behandeling is van een oogziekte kun je een consult boeken bij een dierenarts. In veel gevallen kan bijvoorbeeld al het geven van oogdruppels genoeg zijn voor het probleem.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest