Welke hondenriem is geschikt?

Geplaatst op: 06-05-2019 door Jasper

Met je hond naar buiten is hartstikke fijn maar houd er rekening mee dat er meer plekken zijn waar je hond aangelijnd moet lopen dan waar hij los kan lopen. Het is dus belangrijk een goede riem te hebben. Maar welke hondenriem is het beste? Er zijn 3 soorten hondenriemen die in ieder geval een veilige oplossing bieden, ieder met zijn eigen voordelen en nadelen. Ik zal hier wat verder ingaan op welke opties er zijn en welke geschikt kunnen zijn voor jou en je hond.

Halsband

Zoals het woord al zegt zit deze riem om de hals van de hond waaraan een riem zit. Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in zijn lichaamsbeweging zoals dit wel bij een tuigje het geval kan zijn. Het feit dat de halsband alleen om de nek zit kan meteen ook een nadeel zijn. Als de hond namelijk een keer hard aan de lijn trekt komt er meteen veel druk op de nek te staan. Een eventuele blessure aan de nek(wervels) is dan ook niet uitgesloten. Heb je een hond die vaak aan de riem trekt of hangt dan is een tuigje een beter oplossing.

Hondentuigje

Een hondentuigje zit niet om de hals van een hond maar om zijn borstkas. Hierdoor wordt de kracht van het trekken beter verdeeld en heeft de hond dus minder kans op blessures. Je kunt kiezen voor Y tuigjes en tuigjes met een horizontale band. Deze laatste legt iets meer druk op de voorpoten van de hond, trekt de hond wederom weer veel aan de riem dan kan dit tuigje vervelender zitten dan het tuigje in de Y vorm.

Jachtlijn

Deze vorm van aanlijnen is eigenlijk de meest simpele manier. Het einde van riem heeft een lus die je om de nek van hond doet. Er zit een stop aan de lijn zodat de lus niet te klein wordt en dus te strak om de nek van de hond kan komen te zitten. Uiteraard zit er ook een stop op de riem om de lus niet te groot te laten worden. Zodra je deze jachtlijn afdoet blijft er geen halsband achter en je hond kan dus vrij spelen zonder ergens achter te blijven hangen.

In veel gevallen wordt in eerste instantie het tuigje gebruikt voor honden die moeten leren aan de riem te lopen. Maar ook de halsband kan hierbij goed helpen. Een jachtlijn wordt veel gebruikt voor honden die al netjes naast je aan de riem blijven lopen zonder gekke uitspattingen. Of dit ook geldt voor jouw hond zul je moeten zien. Neem goed de tijd voor het uitkiezen van een riem, pas verschillende opties en kijk hoe je hond hier op reageert voordat kiest welke hondenriem je koopt. Vraag eventueel ook aan je dierenarts tips, deze heeft veel kennis van de verschillende rassen en de gezondheid van je hond en kan je hopelijk adviseren wat beter is voor jouw hond.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest