Meest voorkomende ziekten bij puppies

Geplaatst op: 08-05-2018 door Jasper

Bij ziektes denk je vaak oudere honden maar ook puppies krijgen te maken met bepaalde kwaaltjes en ziektes. We hebben een lijst voor je gemaakt met de meest voorkomende ziekten bij puppies. Zo weet je waar je rekening mee kan houden als je een klein hondje in huis neemt.

Braken en diarree bij puppies

Puppies hebben nog een wat zwakke maag en hebben dan ook vaker last van diarree en maagproblemen dan volwassen honden. De oorzaak zit hem vaak in stress, wennen aan nieuw eten en bacteriën en virussen. Vraag wat voer mee van de fokker of het asiel en laat de pup geleidelijk wennen aan nieuw voedsel als je wilt overstappen. Veel mensen denken er goed aan te doen om puppies melk te geven. Onze melk lijkt echter niks op moedermelk en zal eerder voor irritatie zorgen. Neem bij braken en diarree altijd contact op met de dierenarts.

Mijn puppie heeft wormen

Een andere oorzaak van diarree of braken kunnen wormen zijn. Veel pups krijgen last van wormen. Schrik hier niet van, dit is een veelvoorkomend kwaaltje. Het is wel belangrijk dat je puppies tijdig ontwormt en behandelt als ze al wormen hebben. Wormen kunnen namelijk onder andere zorgen voor bloedarmoede en achterblijvende groei.

Puppie krabt de hele dag

Jeuk bij puppies kan meerdere oorzaken hebben. Als je pup vaak aan zijn oortjes krabt kan oormijt een oorzaak zijn. Vermoed je dit? Plan dan een bezoek aan de dierenarts. Met wat druppels is dit namelijk snel opgelost en heeft je pup geen last meer.

Zie je de pup overmatig krabben over heel zijn lijf? Dan zijn (nest)vlooien waarschijnlijk de boosdoener. Vlooien herken je aan veel krabben of kleine zwarte puntjes in de vacht (vlooienpoep). Door veel krabben en bijten kunnen zelfs kale plekken op de huid ontstaan. Vraag aan de dierenarts welk vlooienmiddel geschikt is voor jouw puppie.

Ook kan je puppie schurftmijt of schimmel hebben wat ook makkelijk door de dierenarts verholpen kan worden.

Gebroken botten bij jonge honden

Misschien denk je meteen aan oudere honden als het om gebroken beenderen gaat maar dit komt vaker bij puppies voor dan je denkt. Puppies zijn nog onbehouden en kunnen situaties slechter inschatten. Een verkeerde sprong of val is dus zo gemaakt. Loopt je pup mank? Ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts. Vaak geneest het vanzelf maar een goede manier van spalken voorkomt klachten in de toekomst.

Zoals je ziet aan deze meest voorkomende ziekten bij puppies zul je vaker bij de dierenarts zitten dan misschien verwacht. Wil je de kosten laag houden? Vul dan de hondenverzekering vergelijker is en zie of je kosten kun besparen door een klein bedrag per maand te betalen.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest