De kosten van en operatie aan de knieën bij een hond

Geplaatst op: 15-12-2023 door Jasper

Om goed te springen, rennen en dollen zijn knieën heel belangrijk voor je viervoeter. Helaas kan het soms misgaan of lijdt je hond aan een bepaalde aandoening aan de knieën. Meestal zijn dat een losse knieschijf (patella luxatie) of problemen met de kruisbanden. Als een operatie aan de knie nodig is, kan dat erg duur zijn. Patella luxatie kost al snel tussen de 300 en 1800 euro. Kruisbandoperaties lopen op van 600 tot 1600 euro of meer. Hieronder lees je meer over deze operaties en de kosten.

De kosten van de knieoperatie bij patella luxatie

Patella luxatie is een moeilijk Latijns woord voor de aandoening van een losse knieschijf. Vooral honden met een stamboom (rashonden) of honden die te maken kregen met een ongeval, krijgen te maken met een losse knieschijf. De kosten voor deze operatie aan de knie lopen op van 300 euro voor een klein hondje tot zelfs 1800 euro voor een grote hond.

De kosten van operaties aan de kruisbanden

De knie van je hond bestaat niet alleen uit de knieschijf, maar ook uit kruisbanden, net als bij een mens. Als de kruisbanden zijn ingescheurd of zelfs afgescheurd, is een operatie onvermijdelijk. De kosten voor deze operatie hangen helemaal af van het letsel aan de banden en het type operatie.

Een simpele operatie kost bijvoorbeeld ongeveer 600 euro, maar als er ingewikkelde operaties aan de voorste kruisband worden toegepast, lopen de kosten op tot 1600 euro of meer. Voorbeelden van zulke zware operaties zijn Tibia Plateau Levelling Osteotomie (TPLO) en Tuberosity Advancement (TTA).

Knieoperaties laten verzekeren

Het is verstandig om je aanvullend te laten verzekeren als je hond het risico loopt om last te krijgen van de knieën. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde rashonden. Controleer altijd goed je polis van de hondenverzekering voordat je een operatie inplant of vraag bij je verzekeraar na of de kosten gedekt worden.

Hoe herken je knieproblemen bij honden?

Knieproblemen herkennen bij je hond kan lastig zijn. Bij aandoeningen als patella luxatie geeft je hond verschillende soorten klachten die soms amper op te merken zijn omdat je hond zich groothoudt, denk aan:

  • janken bij het lopen,
  • mank lopen
  • veel door de knieën gaan of het achterpootje in de lucht houden.

Problemen aan de kniebanden bij honden kunnen soms duidelijk zijn door mank te lopen, maar sommige hondjes laten niet veel merken en wandelen stug door op een ingescheurde knieband.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest