De kosten van het titeren van je hond
Geplaatst op: 15-12-2023 door JasperNet als wij mensen reageert elke hond weer anders op een vaccinatie. Als je hond een allergie heeft of overgevoelig is voor vaccinaties, is titeren, of een titerbepaling, een goed idee om te bepalen of je hond een (herhaal)prikje nodig heeft of niet. Wat kost zo’n titerbepaling voor een hond? De kosten lopen uiteen van pakweg 30 euro voor alleen de titerbepaling tot 100 euro voor aanvullende onderzoeken of uitgebreid titeren. Hieronder lees je meer over deze kosten en waarom titeren belangrijk is.
De kosten van titeren bij honden
Titeren kost bij elke dierenarts weer anders. De prijzen starten vanaf 30 euro en kunnen oplopen tot zo’n 100 euro. Meestal bestaat deze prijs uit zowel een uitwendig onderzoek als het titeren zelf. Als meerdere honden tegelijkertijd worden onderzocht, vallen de prijzen vaak het laagst uit.
De meeste hondenverzekeringen dekken een titerbepaling binnen het vaccinatiepakket. Als je denkt dat titeren belangrijk is voor je hond, is het slim om je aanvullend te verzekeren, omdat dan zowel de kosten voor titeren als vaccinatie worden vergoed.
Wat is een titerbepaling?
Een klein percentage honden, ongeveer 3%, kan bij vaccinaties last krijgen van vervelende bijwerkingen. Aangezien vaccinaties wel belangrijk zijn, is het voor sommige huisdieren verstandig aanvullend onderzoek te doen of vaccineren nog wel nodig is. Dat onderzoek heet titeren.
Bij een zogenoemde titerbepaling wordt aan de hand van bloedonderzoek gekeken of het dier voldoende antilichamen in het bloed heeft om een bepaalde vaccinatie over te slaan. Als er te weinig antilichamen zijn, krijgt het dier wel de vaccinatie. Titeren is dus geen reden om niet te vaccineren.
Titeren is vooral belangrijk voor honden die:
- slecht reageren op een vaccinatie,
- bepaalde allergieën hebben,
- huidziekten of vachtproblemen hebben,
- een auto-immuunziekte hebben.
Hoe werkt titeren?
Een titerbepaling wordt gedaan door bloed af te nemen bij de hond en dit in het laboratorium na te laten kijken. Een nieuwe titertest wordt gedaan door een methode die Vaccicheck heeft. Met deze methode wordt niet een heel buisje, maar een druppel bloed afgenomen om op afweercellen te controleren.
Je kunt overigens niet alle ziektes laten titeren. Zo zijn de ziekte van Weil en Bordetella (kennelhoest) niet zichtbaar in het bloed. Antilichamen tegen hondsdolheid vindt de arts alleen in het laboratorium en niet via een druppel bloed.