Dit kost de behandeling van baarmoederontsteking bij je hond
Geplaatst op: 11-02-2023 door JasperVrouwelijke honden, ook wel teefjes genoemd, kunnen last krijgen van hun baarmoeder. Een baarmoederontsteking is een vervelende aandoening waarbij altijd een operatie nodig is voor de hond. Hoeveel kost deze operatie en hoe voorkom je deze aandoening bij je hond?
Wat is een baarmoederontsteking bij een hond?
Alleen teefjes die nog niet zijn gesteriliseerd kunnen last krijgen van een baarmoederontsteking. Deze aandoening wordt ook wel pyometra genoemd door dierenartsen. De ontsteking aan de baarmoeder is een onprettige en zeer pijnlijke aandoening voor je hond.
De baarmoeder is namelijk ontstoken en daardoor gevuld met pus. De hoeveelheid pus kan meer dan een liter zijn! Een vrij onsmakelijk idee, maar ook ontzettend naar voor je hond.
Je herkent de ziekte aan de volgende symptomen bij je teefje:
- je hond is lusteloos,
- drinkt en plast veel,
- wil niet meer eten,
- krijgt een dikkere buik.
Daarnaast herken je het natuurlijk uit een pusachtige afscheiding bij je hond. Wanneer je niets doet aan de aandoening kan je hond last krijgen van nierfalen of zelfs in shock raken en overlijden! Het is dus zeker belangrijk de dierenarts in te schakelen. Deze zal aan de hand van de symptomen, echografie of een röntgenfoto vaststellen wat er aan de hand is.
De baarmoeder verwijderen
Om baarmoederontsteking te behandelen kan de arts injecties geven om de baarmoeder samen te laten trekken waardoor het pus zich uitscheidt. Daarnaast moet je je viervoeter antibiotica geven. Deze optie is goedkoper, omdat je alleen de kosten van een consult en de medicijnen betaalt. De ontsteking keert alleen vaak terug na zo’n behandeling.
Een volledige sterilisatie is daarom een betere keuze. De volledige baarmoeder en eierstokken worden daarmee verwijderd. De kosten kunnen oplopen van 150 tot zelfs 300 euro. Voor een operatie van een hond met en gemiddeld gewicht van 20 kilogram betaal je ongeveer 200 euro.
Je kunt overigens beter je hond al eerder steriliseren. Zo voorkom je naast baarmoederontsteking ook ongewenste zwangerschappen bij je teefje en zorg je er ook voor dat je teefje niet ongesteld kan raken, met bijvoorbeeld bloedvlekken tot gevolg.
De meeste dierenverzekeringen dekken een sterilisatie. Voorkom een probleem met de baarmoeder en kies een verzekeraar die sterilisatie dekt.