Hoe herken ik zwangerschap bij mijn kat?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

Katten zijn zeer vruchtbare dieren en kunnen vanaf jonge leeftijd al zwanger worden. Vanaf de eerste keer dat je kat krols is, en dit kan al vanaf 4 maanden, kan je kat zwanger raken. In tegenstelling tot wat je misschien denkt kun je niet altijd goed bepalen wanneer een kat krols is. Niet alle katten gaan het bekende krijsende gemiauw produceren wat je meteen linkt aan krolsheid. Houdt dus goed in de gaten wanneer je de poes naar buiten laat wanneer ze nog niet gesteriliseerd is.

Maar hoe herken je zwangerschap bij je kat? Het is verstandig om te wachten tot de kat minimaal 10 maanden is voordat je haar een nestje laat krijgen. Het lastige is dat je weinig grote veranderingen zult merken bij je kat in het begin van de zwangerschap. Maar wat merk je dan wel?

Na 3 weken ga je de eerste verschillen opmerken. De tepels van de kat zwellen op en worden meer roze dan voorheen. De kat kan net als bij zwangere vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid en dus een zieke en zwakke indruk op je maken.

Langzamerhand zie je de kat niet alleen dikker worden maar zal ook de weegschaal dit aangeven. Een kat komt gemiddeld 2-3 kilo aan tijdens de zwangerschap. De buik van de poes is erg kwetsbaar en probeer dan ook het aanraken van de buik te vermijden.

Wanneer gaat mijn kat bevallen?


De gemiddelde dracht van een poes duurt 72 dagen. Na deze periode kan dus de bevalling inzetten. Zorg dat er een werpdoos voor haar klaar staat. Katten vinden het prettig om te bevallen in een afgesloten doos. Een kartonnen doos of bijvoorbeeld een wasmand kunnen goed dienst doen als werpdoos.

Wanneer je merkt dat de kat onrustig wordt en niet meer wilt eten kan het goed zijn dat het begin van de bevalling is gestart. De temperatuur van de kat zal dalen tot onder de 38°C en hierna zullen de contracties volgen die je aan de buitenkant van de buik kunt zien. Een poes kan met wat voorbereiding prima thuis bevallen. Wanneer echter één van de volgende situaties zich voordoet dien je direct contact met de dierenarts op te nemen.

  • Wanneer de poes langer dan 15 minuten perst en er geen kitten komt;
  • Als er enkele uren na het afkomen van het eerste vruchtwater geen kitten komt;
  • Indien de poes onrustig blijft na de geboorte;
  • Als de kittens niet gezond lijken te zijn

Houd ook na de geboorte de poes maar ook de kittens goed in de gaten of alles naar wens verloopt. Twijfel je? Schakel dan de dierenarts in voor een controle van moeder poes of de kittens.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest