Overgewicht kat. Voorkomen is beter dan genezen

Geplaatst op: 12-09-2018 door Jasper

Waardoor wordt overgewicht bij katten veroorzaakt ?

Het is heel normaal dat je je kat wilt verwennen. Je koopt lekkere blikjes met natvoer en geeft hem wat extra’s tussendoor. Maar wat als je kat nu te zwaar te wordt? Iedere kat heeft een ideaal gewicht voor hun  grootte, ras en activiteitenniveau. Een kleine zoektocht op internet en je komt al een heel end wat deze zou moeten zijn. Ook je dierenarts zal je er op wijzen als deze ziet dat je kat te zwaar wordt.

Bij katten werkt het hetzelfde als bij mensen. Zodra je meer eet dan je verbrandt dan zal je lichaam dit opslaan in vet. Meer vet betekent gewichtstoename. Maar er kunnen meer oorzaken zijn waarom je kat zwaarder is geworden.

 • Castratie of sterilisatie. Na één van beide verandert de stofwisseling van de kat waardoor ze zwaarder kunnen worden. Daarbij zal het ook opvallen dat de buik lager hangt dan voorheen waardoor de kat dikker lijkt.
 • Leeftijd: Doordat oudere katten minder bewegen verbranden ze minder. Het voedingspatroon blijft vaak wel hetzelfde waardoor het gewicht toeneemt.
 • Ziekte: Is je kat ineens veel zwaarder geworden dan kan dit ook een medische reden hebben. Ga daarom altijd eerst langs de dierenarts als je dit opvalt.

Overgewicht kat voorkomen

Heb je het idee dat je kat zwaarder is geworden en heeft de dierenarts geen kattenziekte kunnen vaststellen dan wordt het tijd om je kat weer terug te brengen naar zijn oude gewicht. Maar hoe laat je je kat afvallen? Het belangrijkste is om zijn bewegingspatroon aan te passen. Je kan dit niet van de kat zelf verwachten en dus zal je hem moeten helpen.

 • Laat je kat als het mogelijk is minimaal één keer per dag naar buiten om lekker te bewegen.
 • Speel met je kat. Koop balletjes en laat hem springen en rennen achter verschillende speeltjes aan. Doe dit elke dag een half uurtje en dit maakt al veel verschil.
 • Laat hem moeite doen voor zijn eten. Je kunt brokjes verstoppen in een balletje wat eruit valt zodra hij ermee speelt. Ook kun je de brokjes één voor één weggooien en de kat ze laten halen.
 • Zorg voor veel klimmogelijkheden. Buiten kunnen ze lekker in bomen klimmen maar ook binnen kun je een mooie klimpalen circuit bouwen.

Maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Laat alle extra tussendoortjes staan en geef alleen eten op gezette tijden, Overleg met je dierenarts of je je kat speciale dieetvoeding kunt geven. Dit in combinatie met de extra beweging zal je kat snel terugbrengen naar zijn oude en gezonde gewicht. Wist je een dierenarts consult al vergoedt wordt vanuit de basis dierenverzekering? Wacht dus niet langer dan nodig als je vermoedt dat je kat zwaarder is dan gemiddeld.

 

 

Ook interessant voor jou?

 • Kat in bad doen. Hoe pak ik dit aan?Kat in bad doen. Hoe pak ik dit aan? Een kat in bad doen kan een hele uitdaging zijn want de meeste katten zijn geen fan van water. Katten zijn over het algemeen hygiënische dieren die zichzelf goed schoon kunnen houden maar […]
 • Vuurwerkangst huisdieren: wat kan je eraan doen?Vuurwerkangst huisdieren: wat kan je eraan doen? De feestmaand gaat weer van start. Voor ons een maand waarin we onze familie en vrienden opzoeken, en gezellig samen deze dagen vieren. Maar onze huisdieren ervaren dit anders en veel […]
 • Angstige hond kalmerenAngstige hond kalmeren Er is niets vervelenders dan te zien dat jouw huisdier pijn heeft of last heeft van stress. Zeker het laatste kan op de lange duur ook nog eens allemaal gezondheidsklachten met zich […]
 • Aanpakken tandplak hond: wat moet je doen?Aanpakken tandplak hond: wat moet je doen? Net als wij mensen kunnen honden ook last krijgen van tandplak. Tandplak hond is het eerste taken dat het niet goed gaat met de mondhygiëne van je hond. Daarom geven wij vandaag maar […]
 • Hond ziek na zwemmen. Wat nu?Hond ziek na zwemmen. Wat nu? Wat is er lekkerder dan met warm weer wat verkoeling te zoeken voor je hond. Zodra de temperatuur boven de 20 graden komt dan is het al aan te raden om extra voorzorgsmaatregelen te […]
Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest