Overgewicht kat. Voorkomen is beter dan genezen

Geplaatst op: 12-09-2018 door Jasper

Waardoor wordt overgewicht bij katten veroorzaakt ?

Het is heel normaal dat je je kat wilt verwennen. Je koopt lekkere blikjes met natvoer en geeft hem wat extra’s tussendoor. Maar wat als je kat nu te zwaar te wordt? Iedere kat heeft een ideaal gewicht voor hun  grootte, ras en activiteitenniveau. Een kleine zoektocht op internet en je komt al een heel end wat deze zou moeten zijn. Ook je dierenarts zal je er op wijzen als deze ziet dat je kat te zwaar wordt.

Bij katten werkt het hetzelfde als bij mensen. Zodra je meer eet dan je verbrandt dan zal je lichaam dit opslaan in vet. Meer vet betekent gewichtstoename. Maar er kunnen meer oorzaken zijn waarom je kat zwaarder is geworden.

 • Castratie of sterilisatie. Na één van beide verandert de stofwisseling van de kat waardoor ze zwaarder kunnen worden. Daarbij zal het ook opvallen dat de buik lager hangt dan voorheen waardoor de kat dikker lijkt.
 • Leeftijd: Doordat oudere katten minder bewegen verbranden ze minder. Het voedingspatroon blijft vaak wel hetzelfde waardoor het gewicht toeneemt.
 • Ziekte: Is je kat ineens veel zwaarder geworden dan kan dit ook een medische reden hebben. Ga daarom altijd eerst langs de dierenarts als je dit opvalt.

Overgewicht kat voorkomen

Heb je het idee dat je kat zwaarder is geworden en heeft de dierenarts geen kattenziekte kunnen vaststellen dan wordt het tijd om je kat weer terug te brengen naar zijn oude gewicht. Maar hoe laat je je kat afvallen? Het belangrijkste is om zijn bewegingspatroon aan te passen. Je kan dit niet van de kat zelf verwachten en dus zal je hem moeten helpen.

 • Laat je kat als het mogelijk is minimaal één keer per dag naar buiten om lekker te bewegen.
 • Speel met je kat. Koop balletjes en laat hem springen en rennen achter verschillende speeltjes aan. Doe dit elke dag een half uurtje en dit maakt al veel verschil.
 • Laat hem moeite doen voor zijn eten. Je kunt brokjes verstoppen in een balletje wat eruit valt zodra hij ermee speelt. Ook kun je de brokjes één voor één weggooien en de kat ze laten halen.
 • Zorg voor veel klimmogelijkheden. Buiten kunnen ze lekker in bomen klimmen maar ook binnen kun je een mooie klimpalen circuit bouwen.

Maar ook voeding speelt een belangrijke rol. Laat alle extra tussendoortjes staan en geef alleen eten op gezette tijden, Overleg met je dierenarts of je je kat speciale dieetvoeding kunt geven. Dit in combinatie met de extra beweging zal je kat snel terugbrengen naar zijn oude en gezonde gewicht. Wist je een dierenarts consult al vergoedt wordt vanuit de basis dierenverzekering? Wacht dus niet langer dan nodig als je vermoedt dat je kat zwaarder is dan gemiddeld.

 

 

Ook interessant voor jou?

 • Hoe kan ik mijn hond laten afvallen?Hoe kan ik mijn hond laten afvallen? Wist je dat 60% van onze huisdieren te kampen heeft met overgewicht? Niet alleen wij mensen hebben hier last van maar ook je hond of kat kan te maken krijgen met overgewicht. Vaak wordt […]
 • Sproeien van katten is een probleemSproeien van katten is een probleem Helaas zijn sproeiende katten een voorkomend probleem. Katten sproeien om hun territorium af te bakenen, wat natuurlijk gedrag is. Maar wanneer ze dit in huis gaan doen, ben je als […]
 • Een verzekering voor dierenartskosten is zinvolEen verzekering voor dierenartskosten is zinvol Een huisdier verdient de beste zorg. Dat begint natuurlijk bij de consulten bij de dierenarts voor controle en de jaarlijkse vaccinaties. Maar veel liefde en goede zorgen kunnen helaas […]
 • Gebitsverzorging van je huisdierGebitsverzorging van je huisdier Zoals elk jaar is ook in 2018 de maand februari de maand van de gebitsverzorging van je huisdier. In deze maand kan je terecht bij veel dierenartsen voor een gebitscontrole van je […]
 • Dierenverzekering gebitDierenverzekering gebit Een dierenverzekering voor het gebit van je huisdier is feitelijk een tandheelkundige dierenverzekering. Het is belangrijk dat je het gebit van je hond of kat gezond houdt. Je kunt dit […]
Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest