Honden op het strand. Wat mag wel en niet?

Geplaatst op: 31-03-2019 door Jasper

De zomer breekt weer aan een heerlijke periode voor lange wandelingen met je hond. Voordat je nu bij de eerste zonnestraal op het strand sta met allerlei speelgoed kijk dan eerst even goed op de kalender welke maand het is. Honden mogen namelijk niet zomaar het hele jaar door het strand op.

Honden op het strand

Je doet je hond geen groter plezier dan naar het strand te gaan. Er is voor een hond niets leuker dan over het strand te rennen, door het zand te rollen of een duik in de branding te nemen. In de herfstmaanden ben je op de meeste stranden welkom met je hond net als in de winter. Breekt het voorjaar aan dan wordt dit een stuk lastiger en ben je aan regels gebonden wat betreft je strandbezoek.

Wanneer mogen honden op het strand?

Over het algemeen geldt dat honden tussen oktober en maart op het strand mogen loslopen. Ga je echter de hoogseizoen maanden in dan mag je niet zomaar meer overdag het strand op. Veel stranden in Nederland geven aan dat honden voor 9.00 uur ’s ochtends los mogen lopen op het strand en na 19.00 in de avond. Op de hele druk bezette stranden zoals Schevingen strand ben je ook op die tijden niet welkom op het strand met je hond. Hier kun je dus echt alleen in de wintermaanden terecht. Veel van de waddeneilanden daarentegen mag je ook in de zomer komen met je hond, eventueel aangelijnd.

Regels in de duinen

Ook voor de verschillende duingebieden kunnen andere regels gelden. Op sommige plekken kun je niet terecht met je hond op het strand maar mag je wel vrij rondlopen in de duinen. Op andere plekken geldt het juist andersom.

Je kunt per strand de regels opzoeken of je kijkt op websites waar je een totaaloverzicht vind waar honden op het strand mogen. Hier kun je snel opzoeken naar welk ander strand je wel kunt als je viervoeter (nog) niet welkom is op je favoriete strand. Let overigens wel op dat voor bijna elk strand een opruimplicht geldt, vertrek dus niet zonder schepje op plastic zakjes.

Let ook op als je in zomer op het strand terecht kunt met je hond dat het niet te warm is. Heb je het idee dat je hond last heeft van de hitte ga dan altijd voor de zekerheid langs de dierenarts.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest