Kat in boom. Wat te doen?

Geplaatst op: 17-10-2022 door Jasper

Als katteneigenaar heb je hier misschien al eens mee te maken gehad en zo niet dan is de kans groot dat dit in de toekomst nog zal gebeuren. Je kat is buiten en is in een overmoedige bui in een boom geklommen. Of misschien is hij ergens van geschrokken en daardoor hoog in de boom geklommen. Maar nu het grote probleem, hij durft er niet meer uit. Je hoort klagend gemiauw en wat je ook probeert, je kat blijft zitten waar hij zit en verroert niet.

Hoe krijg ik mijn kat uit een boom?

Uit alle verhalen en prentenboeken die we van vroeger kennen zou je denken dat het eerste wat je doet is de brandweer bellen. Deze komen met een grote ladder en halen je kat weer naar beneden. Maar wist je dat je ook eerst zelf wat dingen kunt proberen om je kat naar beneden te krijgen.

Begin eerst door goed zijn locatie te bepalen. Hoe hoog zit de kat ongeveer en blijft hij roerloos zitten of beweegt hij nog wel tussen de takken door. Je wilt natuurlijk dat de kat zelf naar beneden durft. Kijk goed waarvan hij geschrokken kan zijn en zorg dat dit onderwerp uit zijn zicht is. Sluit bijvoorbeeld blaffende honden op en laat kinderen niet druk spelen onder de boom.

Probeer vervolgens de kat te lokken, doe dit eerst door rustig tegen hem te praten en hem gerust te stellen. Werkt dit niet direct probeer dan zijn favoriete voer ten tonele te halen. Zet een bakje onder de boom neer waar de kat het ziet en eventueel ruikt.

Favoriet kattenspeelgoed is vaak een laserlampje. Is dit bij jou kat ook het geval? Probeer hem dan rustig hiermee naar beneden te krijgen. Schijn met het lichtje op een tak lager waardoor de kat in boom hopelijk steeds een takje lager kruipt.

Heb je dit allemaal geprobeerd maar wil het nog niet lukken, geef de kat dan rustig de tijd om naar beneden te komen. Loop zelf anders weg en geef hem de ruimte. Zeker bij katten die alles op hun eigen tempo doen is dit vaak een goede tactiek. Zit je kat langer dan 24u in de boom vast dan kun je ervan uitgaan dat hij er niet meer zelf uit zal komen en dan is het een goed idee om de brandweer dan toch in te schakelen. Zij kunnen de kat met een ladder halen en weer veilig aan de grond brengen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest